Longboard vs skateboard: Care este diferența pentru un începător

„A da talpă” reprezintă, în acest moment, una dintre activitățile principale întâlnite atât în rândul adolescenților, cât și al adulților. Fie că este vorba despre plăcile clasice, longboard-uri sau cruisere , fie despre trick-uri sau carving, există numeroase variante pentru oricare dintre acestea. De la skateboarding-ul clasic până la longboard dancing sau freestyle, diferența dintre longboard și skateboard este una clară, pe care o vom detalia mai jos.

Cuprins:

  1. Longboard vs snowboard
  2. Longboard vs skateboard
  3. Skateboard sau longboard?

1. Longboard vs snowboard

Longboard-urile sunt plăcile similare, ca principiu de funcționare față de skateboard-uri, dar diferite ca mod de utilizare.

Longboard-ul a luat naștere ca o alternativă la surfing, în perioadele fără valuri. În timp, acesta a devenit și un „compromis” pentru snowboarding, atunci când anotimpul nu este cel oportun. Longboarding-ul este snowboarding-ul fără legături! 🙂 Tehnica de întoarcere, grupele de mușchi lucrate și mișcarea călcâie-vârfuri sunt foarte similare celor de pe snowboard, făcând acest sport o opțiune foarte bună de a exersa vara ce faci iarna. Sau invers!

În mod cert există și diferențe între cele două activități, cum ar fi stance-ul (poziția picioarelor pe placă) sau zonele de aplicare a presiunii (pe vârful acesteia, în cazul longboard-ului, ori pe coadă, în cazul snowboard-ului).

Una dintre principalele diferențe între longboard și snowboard este faptul că pe longboard te poți relaxa! Spre deosebire de snowboard, unde trebuie să te menții constant pe unul din canturi, pe longboard platforma pe care stai este întărită de cele patru roți, micșorând efortul.

Longboard vs snowboard

2. Longboard vs skateboard

Există numeroase dezbateri despre diferențele longboard-skateboard, care este mai distractiv sau care este mai bun. Răspunsul nu este unul concret, deoarece depinde foarte mult de ceea ce îți dorești să faci.

Longboard vs skateboard

Diferențele dintre longboard și skateboard țin, dincolo de dimensiune, și de echiparea acestora. De exemplu, în timp ce roțile skate-urilor au durități mari, cele ale longboard-urilor sunt mai moi, pentru un mers mai lin și pentru a trece mai ușor peste mici obstacole.

Skateboard-urile nu au reușit să recreeze total sentimentul de surf, spre deosebire de longboard-uri, care, de-a lungul timpului, au trecut prin îmbunătățiri ale tehnologiilor axelor (reverse kingpin), pentru a oferi mai multă stabilitate și precizie, cât mai aproape de feeling-ul de pe apă.

Longboard vs skateboard

3. Care ți se potrivește mai bine: Skateboard sau longboard?

Skateboard-urile tradiționale sunt alegerea ideală pentru rampe, întoarceri din scurt și orice trick iți trece prin cap. You name it, somebody already did it! Totodată, toate aceste caracteristici le fac mai puțin stabile, iar momentul de confort va veni un pic mai greu, în cazul în care te afli la prima interacțiune cu o placă cu roți.

Dacă ești mai degrabă genul plimbăreț, alege un longboard. Cross-country, downhill, cruising pe suprafețe netede pentru kilometri întregi, de toate acestea te poți bucura pe o placă mare și stabilă.

În ambele cazuri, distracția va fi pe măsură! Dacă ești începător, sfatul nostru este să începi cu un longboard. Descoperă-i toate inside-urile, iar apoi vei putea trece cu ușurință la un skateboard (ori snowboard, ori surfboard), fie doar de curiozitate, fie pentru aprofundarea acestui sport.

Sursa foto: burton.com, boarders.ro

Lasă un răspuns