Skateboarding în România – CUM și UNDE să te dai

Skateboarding-ul, de la sport recreațional la sport profesionist, devine, cu fiecare rider care îl practică, tot mai popular și în România.

Skateboarding-ul ca sport profesionist vine cu o serie de competiții, atât de tip street style, cât și bowl sau vert style. Astfel, vert skate presupune scheme efectuate pe rampe half pipes, create, inițial, pentru a imita piscinele goale. Cel de stradă implică trick-uri într-un mediu urban, cu scări, balustrade și alte obstacole.

A fost dezvoltată o subcultură de tineret care pune accent pe creativitate și pe individualitatea atletică, fiind o alternativă la sporturile de echipă.

Astăzi, datul pe skate depășește adesea limitele unui sport, devenind, pur și simplu, un stil de viață pentru cei care îl practică.

Dacă vrei să afli info despre skateboarding în România și cum să te dai, citește în continuare.

Cuprins

1. Cum te apuci de skate – cu ce trick-uri începi, echipament și tipuri de skateboard

2. Cele mai bune parcuri pentru skateboarding din România

1. Cum te apuci de skate – cu ce trick-uri începi, echipament și tipuri de skateboard

Nu contează dacă este prima dată când pui piciorul pe o placă sau nu, skateboarding-ul este un sport distractiv de stăpânit și practicat. Nimeni nu a învățat să se dea într-o zi. Și, bineînțeles, trebuie să pleci mereu de la elementele de bază care includ, desigur, și echipamentul de skateboard.

Ia-ți încălțăminte adecvată

Probabil cel mai important lucru când dai talpă este să ai o pereche de shoesi buni, care să absoarbă din impactul cu solul. Este, de asemenea, important să simți placa, motiv pentru care încălțămintea trebuie să fie flexibilă, astfel încât mersul pe skateboard să fie perfect.

Ia-ți un skateboard de calitate

tipuri de skateboard

În echipamentul de skateboard există mai multe tipuri de board-uri. Deși mulți nu știu sau nu fac diferența, placa de care ai nevoie depinde de ceea ce vrei să faci cu ea. Dacă vrei să te plimbi și să o folosești drept mijloc de transport, îți va fi mai de folos un cruiser, un longboard sau un penny board.

Dacă, în schimb, vrei să faci trick-uri si să experimentezi dincolo de plimbare, alege un skateboard.

Verifică-ți placa și ai grijă de ea

Rulmenți care ruginesc, șuruburi slăbite, grip-tape suprauzat, toate pot duce la scăderea durabilității plăcii. Nu este nevoie să faci verificări de fiecare dată, ocazional este suficient: 

·     verifică rulmenții, deoarece unul defect poate bloca mișcarea;

·     încearcă, pe cât posibil, să eviți să intri cu roțile în apă, deoarece asta va duce la ruginirea rulmenților;

·     asigură-te că roțile sunt fixate corespunzător;

·     verifică dacă șuruburile sunt strânse suficient;

·    dacă deck-ul nu este curățat din când în când, griptape-ul se va murdări și își va pierde din aderență.

Trick-uri

scheme skateboard

După ce ești confortabil să mergi pe skateboard, este timpul să înveți și câteva trick-uri. Poți începe cu cele de bază, care te vor ajuta și la celelalte mai dificile:

  • ollie
  • nollie (nose ollie)
  • shuvit/ pop shuvit
  • frontside 180
  • backside 180
  • kickflip
  • powersliding
  • heelflip
  • manual

2. Cele mai bune parcuri pentru skateboarding din România

mersul pe skateboard

Dacă vrei să te dai dar nu știi pe unde, poți opta pentru parcurile special amenajate, cum ar fi Parcul Herăstrău și Parcul Tineretului din București, Skate Park Baia Mare, Gravity Skatepark în Constanța, Skate Park Oradea, Obor Skatepark în Sibiu, Skate Park Alba Iulia, sau poți fi inventiv și să vezi din orice spot unul pentru skate. Atâta timp cât nu deranjezi vecinii care vor liniște 🙂

Sursa foto: rawpixel.com, storyblocks.com

Lasă un răspuns