Skateboarding-ul pentru începători: Cum să te apuci și de ce trebuie să ții cont

Skateboarding-ul este unul dintre sporturile care a luat cea mai mare amploare în ultimii ani. Combinație de artă urbană, subcultură pentru tineret și stil de viață, acesta dezvoltă atât individualitatea sportivă, cât și creativitatea celui ce îl practică.

Dacă te-ai hotărât să afli mai multe despre acest sport și alegerea ta a fost placa de skateboard, mai jos găsești câteva tips&tricks pentru începători.

Cuprins:

  1. Ce trebuie să știe despre skateboarding orice începător
  2. Tutorial skateboarding si ce trebuie sa stii despre prima lectie: Push-ul, Stance-ul și Virajele + Frâna
  3. Scheme skateboard pentru începători si trick-uri usor de executat

1. Ce trebuie să știe despre skateboarding orice începător

Skateboard-ul reprezintă elementul principal de care vei avea nevoie pentru a începe să deprinzi primele noțiuni despre skateboarding, în afară de perseverență și determinare 🙂

Acesta este alcătuit dintr-o placă din lemn, cel mai adesea arțar, pe care se prind două axe cu 8 șuruburi, la capătul cărora sunt cele 4 roți , fiecare cu câte 2 rulmenți. Construcția este similară cu cea a longboard-ului, diferența constând în principal în lungimea plăcii și scopul utilizării. În timp ce skateboard-ul este cel cu ajutorul căruia vei putea să „dai trick-uri”, longboard-ul îl vei putea folosi chiar ca și mijloc de deplasare.

După ce ai achiziționat acest set-up, pe care îl găsești în magazinele dedicate atât complet, deja asamblat, cât și „pe bucăți”, caz în care poți face alegeri referitoare la deck, roți, axe, rulmenți sau chiar griptape, înarmează-te cu răbdare și cu protecții (cască, genunchiere, cotiere, orice te face să te simți safe și confortabil).

Alege o pereche de shoes cu talpă dreaptă dar flexibili, pentru a putea absorbi impactul cu solul și pentru a avea aderența necesară pe placă.

Ce trebuie să știe despre skateboarding orice începător

All set now, rămâne doar să te apuci de lecții de skateboarding pentru începători. Fie că ești autodidact și ai vizionat tot ce înseamnă tutorial de skate și tutorial skateboarding tricks, fie că ceri ajutorul cuiva de specialitate, nu uita că cel mai important pas este să înveți să stai pe placă, să îți cunoști stance-ul (distanța dintre picioare), să poți efectua virajele cu ușurință și, nu în ultimul rând, să poți frâna 🙂

2. Tutorial skateboarding și ce trebuie să știi despre prima lecție: Push-ul, Stance-ul și Virajele + Frâna

Pentru a înțelege mai ușor aceste noțiuni de skateboarding pentru începători, găsești aici un mini-clip care să îți ușureze primele interacțiuni.

Prima interacțiune cu un skateboard te va ajuta să îți dai seama care este „piciorul din față” și îți va defini stance-ul, care reprezintă poziția în care eșți confortabil pe placă. Fie că ții cont de piciorul cu care te dai pe gheață, de cel cu care lovești mingea sau pur și simplu încerci ambele poziții, concluziile sunt simple: ori ești regular – piciorul stâng este cel ce stă în față, ori ești goofy – piciorul drept este în față.

După ce ai aflat asta, încearcă să virezi (să iei curbele). Folosește-te de greutatea propriului corp pentru a efectua aceste viraje și lasă-te și pe vârfuri și pe călcâie, pentru a înțelege exact mișcarea și cum funcționează axele skateboard-ului.

În momentul în care te simți confortabil cu ambele canturi ale plăcii (atât pe vârfuri, cât și pe călcâie), încearcă să întorci skate-ul. Aceste întoarceri se numesc întoarceri-pivot și te ajută să schimbi direcția fără a face un viraj întreg. Piciorul din spate se poziționează pe coada plăcii, se apasă ușor, iar piciorul din față ghidează placa în direcția dorită.

La un moment dat trebuie să te și oprești, nu? 🙂 Frâna este unul dintre elementele pe care trebuie să le stăpânești foarte bine. Pune-ți greutatea pe piciorul din față iar pe cel din spate îl scoți în afara plăcii și îl menții paralel cu cel de pe placă, însă pe pământ. Nu apăsa pe el, pentru că riști să „îți fugă” placa. Ține-l relaxat, nici în aer, dar nici ferm pe pământ, și vei putea încetini sau opri în siguranță.

3. Scheme skateboard pentru începători si trick-uri usor de executat

Skater incepator executa o schema cu skateboardul in fata magaziunlui Boarders din strada Domnița Anastasia nr.9
Trick pe skateboard nou achiziționat în fața magazinului Boarder’s din strada Domnița Anastasia nr.9

După ce ajungi să fii confortabil cu mersul pe skateboard, când deja poți să „dai talpă” relaxat, va veni momentul să încerci și câteva trick-uri. Poți începe cu cele de bază, care te vor ajuta ulterior și pentru cele mai dificile:

  • ollie
  • nollie (nose ollie)
  • shuvit/ pop shuvit
  • frontside 180/ backside 180
  • kickflip
  • powersliding
  • heelflip
  • manual

Skatepark-urile vor fi locurile unde îți vei petrece majoritatea timpului, atât în perioada de lecții de skateboard pentru începători, cât și după.

Acestea încep să câștige teren și să fie privite și utilizate într-o varietate de moduri noi, de la cele recreative până la cele academice, fiind din ce în ce mai des integrate în programa școlară. Există inclusiv programe (exemplu: Skatepass, Skatestein) care, cu ajutorul skateboarding-ului, încurajează tinerii la participarea la diverse activități, ajutându-i să-și dezvolte încrederea, autodisciplina, cât și să-și dezvolte echilibrul muscular și osos.

Impactul pozitiv al acestui sport are loc atât pe plan de învățare a respectului reciproc, dar și de deprindere a rețelelor sociale și artistice, până la dezvoltarea unei aprecieri a mediului și a naturii.

Așadar, fie că vrei să te apuci tu, copilul, fratele sau prietenii, încurajarea este la fel de mare, iar beneficiile și satisfacția pe măsură 🙂


Sursa foto: boarders.ro

Lasă un răspuns