Vacanța de iarnă – o perioadă plină de farmec a anotimpului rece

Sosirea iernii este un moment așteptat atât de copiii care deja se gândesc la darurile din jurul bradului de Crăciun, cât și de către cei mari care fac planuri de excursii la munte pentru schiat, snowboarding sau doar pentru plăcerea de a inspira aerul rece, pur, ozonat, oferit de zonele împădurite de munte. 

Vacanța de iarnă este un timp al bucuriei și al savurării unor produse tradiționale, specifice sărbătorilor anotimpului rece, dar, pentru mulți oameni, este și prilejul de a practica sporturile preferate, pe zăpada care începe să se aștearnă în zonele montane încă din luna noiembrie.

Desigur, petrecerea vacanței se poate face oriunde, însă adevărata magie o vei întâlni doar iarna, la munte, unde ai nenumărate posibilități de petrece timpul într-un mod plăcut. Mulți poate se gândesc la vară atunci când subiectul unei discuții este despre petrecerea timpului liber, dar anotimpul rece îți poate oferi surprize unice și activități pline de plăcere, așa cum vei vedea și în rândurile ce urmează.

Cuprins

1. Vacanța de iarnă – punctele forte ale petrecerii timpului liber în anotimpul rece

2. Iarna la munte – câteva idei de activități care se pot face într-o vacanță în zonele montane

3. Câteva destinații de vacanță iarna la munte în România, pe care trebuie să le vizitezi

1. Vacanța de iarnă – punctele forte ale petrecerii timpului liber în anotimpul rece

Dacă decizia de a petrece vacanțe de iarnă undeva la munte este luată mai greu din cauza indeciziei sau a puținelor informații legate de acest lucru, este bine de știut că ea îți poate oferi unele din cele mai frumoase amintiri. Trecând în revistă doar câteva astfel de momente, va fi aproape sigur că vei alege să acorzi și iernii un loc de frunte atunci când îți planifici vacanțele de peste an.

  • Vacanța de iarnă îți poate acorda liniștea de care ai nevoie după un an de activitate

Dacă până acum ai fost convins că doar vara este anotimpul perfect pentru mers în vacanță, ar trebui să te gândești că la fel gândește mai toată lumea. De aceea, este puțin probabil să găsești în plin sezon estival o oază de liniște pe litoral.

Așa că, dacă ești în căutarea păcii și a liniștii, mersul la mare este o opțiune de invidiat. Acest lucru este valabil și iarna, când ai nenumărate oportunități de a petrece o vacanță liniștită departe de aglomerările de oameni, zgomot, muzică tare și tot cortegiul extravagant, dar obositor al unor stațiuni la mare.

De asemenea, vacanța la munte îți poate oferi o pauză reconfortantă pentru minte și corp de la stresul cotidian dat de muncă, trafic și alte probleme. Bineînțeles, ea nu este lispită de adrenalină pentru îndrăzneții rideri ai plăcilor de snowboard, care-și pot da frâu liber energiei pe pârtiile înzăpezite.

  • Vacanța de iarnă poate fi ideală pentru a face noi explorări și descoperiri

De regulă, vara toată lumea merge pe litoral, iar acolo vei fi oarecum obligat, în funcție de pachetul turistic ales, să petreci majoritatea timpului legat de hotel și de plajă. Desigur, există oportunități de a explora, din punct de vedere turistic, anumite obiective, dar, în majoritatea cazurilor, acestea vor fi pline de turiști. În plus, din cauza soarelui și a apei te vei simți prea obosit pentru a mai face și câteva tururi de oraș sau pentru a vizita monumente, muzee, ruine istorice și alte atracții ale zonei.

Nici city-break-urile nu sunt o alegere destul de bună pe timpul verii, deoarece foarte mulți preferă exact același anotimp și te vei trezi mereu în aglomerații enorme la cele mai atractive puncte de interes. 

Partea bună a unei vacanțe de iarnă este că mult mai puțină lume merge în acest sezon în vacanță și vei avea, astfel, mult mai mult spațiu și oportunități de a explora locurile pe care altfel le-ai fi trecut cu vederea. De exemplu, poți vizita centrele vechi ale unor orașe istorice și castelele medievale sau poți colinda străzile și magazinele care oferă, în sezonul rece, variate campanii de reduceri. 

Dacă te cazezi într-o stațiune montană cu pârtii de schi în apropiere, nimic nu poate fi mai atrăgător pentru un adept al sportului zăpezii decât să se dea cu placa, cu schiurile sau chiar cu sania. Tot ce trebuie să faci, dacă ești începător, e să te asiguri că ai echipamentul potrivit pentru aceste sporturi, cum ar fi geci snowboard sau ski, pantaloni și elemente de protecție contra loviturilor, cum ar fi căștile boarders, mănuși și ochelari speciali.

  • Vacanțele de iarnă la munte oferă peisaje superbe

Vara la mare are farmecul ei aparte și este un loc ce oferă pe deplin satisfacții unui turist. Dar, din punct de vedere vizual, alternanțele nisip – mare – soare pot plictisi repede. 

Din acest punct de vedere, vacanța de iarnă la munte este o destinație pentru amatorii de peisaje fabuloase. Dacă ești un împătimit al fotografiei, trebuie să știi că această perioadă oferă naturii o tușă de naturalețe sălbatică pe care arareori o poți găsi în alt anotimp. 

Alternanța de lumini și umbre, de ceață și nori sau, dimpotrivă, soare strălucitor, împreună cu sclipirile zăpezii și contrastele dintre pădurile verzi de conifere și solul acoperit de nea oferă unele cadre de neuitat care îți pot bucura privirile și chiar îmbunătăți starea de spirit. 

Dar peisajele frumoase pot fi și decorul unor aventuri pline de energie. Dacă îți place să te dai cu placa de snowboard pe pârtie nimic nu poate egala sentimentul pe care ți-l dau viteza și derularea rapidă a decorului prin fața ochelarilor, fie că ești începător, fie că ai ceva experiență in acest sens. 

  • Fulgii de zăpadă sunt vedetele unei vacanțe de iarnă la munte

Principala atracție a unei vacanțe de iarnă la munte sunt fulgii de zăpadă care încântă privirile și creează cadre de poveste de care îți vei aminti cu drag tot timpul anului. Zona montană accentuează aceste peisaje minunate pe care nu le poți întâlni în aglomerările urbane pline de trafic și de oameni grăbiți în fiecare zi. 

Iar dacă ești un împătimit al sporturilor de iarnă și iubești să te dai cu placa de snowboard sau cu schiurile, o stațiune montană ar trebui să fie destinația ta în fiecare anotimp rece pentru a te bucura de coborârile pe pârtie și de plăcerea cadrelor de poveste în timpul ninsorilor. 

  • Vacanța de iarnă oferă opțiuni la prețuri mai bune

Unul dintre punctele forte ale alegerii unei vacanțe de iarnă sunt opțiunile variate la costuri mai mici decât în alte sezoane. Acest lucru se poate întâmpla deoarece la finalul sezonului estival liniile aeriene, de regulă, încep să deruleze campanii promoționale.

Astfel, vei putea găsi pachete de vacanță cu zbor inclus spre destinații și hoteluri care erau mai scumpe pe timp de vară. Dacă ți-ai dorit de mult să petreci câteva zile undeva unde ți s-a părut prea scump, iarna este momentul în care poți găsi ofertele avantajoase care te-ar putea convinge să petreci momente plăcute în acel loc. 

Dacă vrei să te dai cu schiurile pe versanții Alpilor Austriei sau ai Italiei, ori dacă vrei sa cobori cu placa de snowboard pe pârtiile Carpaților, vei găsi cu siguranță prețuri ceva mai accesibile, mai ales dacă achiziționezi un pachet din timp. 

2. Iarna la munte – câteva idei de activități care se pot face într-o vacanță în zonele montane

Deoarece muntele este o atracție obișnuită iarna, iată doar câteva activități pe care le poți face pentru petrecerea unei vacanțe de neuitat.

  • Snowboard și schiuri pe pârtie, toată ziua

O vacanță de iarnă la munte parcă nu ar mai fi fun fără principalele atracții ale sporturilor de iarnă de pe pârtie. Desigur că nu ți-ai uitat placa de snowboard acasă când ai plecat sau schiurile alea bune. Doar pentru asta mergi iarna la munte, nu?

Dacă ești complet începător în domeniu poți închiria o placă cu care să te dai pe pantele mai ușoare și e recomandat să iei câteva lecții și niște tips&tricks de la o școală de snowboard și de la rideri mai experimentați.

Dacă îți place, ai putea să te gândești la achiziția propriei plăci de snowboard și a echipamentului aferent. Odată intrat microbul, vei aștepta iarna cu „înfrigurare” tot timpul anului ca să ajungi mai repede la munte pentru un ride…sau mai multe.

  • Relaxare la spa după o zi antrenantă

Nu oricine rezistă timp îndelungat la temperaturi joase și la efort, iar o zi întreagă pe pârtie, unde te-ai dat cu placa de snowboard sau ai făcut câteva coborâri cu schiurile îți vor pune la încercare rezistența. Prin urmare, nimic nu poate fi mai relaxant decât să mergi la saună, la un masaj sau să faci cateva lungimi de bazin în piscină. Cu siguranță vei dormi excelent după toate astea!

Tot ce trebuie să faci este să cauți o cazare care oferă și astfel de servicii incluse în preț și să te bucuri de câteva zile de răsfăț în plină iarnă! 

  • Câteva ture cu snowmobilul 

Dacă vrei să mai încerci și altceva, poți trece la un sport motorizat. Poți închiria un snowmobil și face câteva raiduri în plină viteză pe traseele adecvate. Viteza și sentimentul dat de defilarea rapidă a brazilor încărcați de zăpadă de pe marginile traseului, împreună cu forțele gravitaționale care se „năpustesc” asupra ta când accelerezi pe o vale îngustă îți vor aduce câteva valuri de adrenalina pură pe care nu le vei uita prea curând. 

În orice caz, nu uita să te echipezi conform regulilor și să ai la tine câteva rezerve de apă și câteva batoane energizante în funcție de lungimea traseului. Dacă ești la început, ar fi util să faci câteva ture scurte pentru a te acomoda cu mașina și a înțelege modul în care răspunde la comenzi. 

  • Câteva sesiuni de fotografie de iarnă

Dacă ai un talent înnăscut pentru fotografie sau dacă simți că ai vrea să păstrezi câteva amintiri ale peisajelor munților pe care i-ai străbătut, tot ce trebuie să faci este să-ți rezervi timp pentru un traseu de fotografie. 

Iarna poate părea întunecată și destul de urâtă pentru multe persoane, în special dacă este comparată cu abundența culorilor și luminii din vară. Totuși, ea are o frumusețe aparte, care poate fi surprinsă de obiectivul camerelor foto. 

Mergi pe un traseu prin pădure și alege câteva cadre autentice. Uită-te mai ales la detalii, cum ar fi un con de brad parțial ascuns de zăpadă sau crengile brazilor de pe povârnișuri. Poate fi și o activitate relaxantă, iar în plus vei rămâne cu câteva amintiri plăcute.

3. Câteva destinații de vacanță iarna la munte în România, pe care trebuie să le vizitezi

Nu mai este un secret pentru nimeni că relieful României este o binecuvântare pentru toate anotimpurile de vacanță. Cu mare parte din lanțul Carpaților ce străbate într-un cerc aproape perfect centrul țării, există numeroase variante de petrecere a timpului liber iarna pentru toate gusturile. Iată doar câteva locuri ceva mai puțin cunoscute:

  • Stațiunea Rânca – un must-have dacă vrei să te dai cu placa de snowboard nestingherit

Aflată în inima Munților Parâng, stațiunea Rânca este mai puțin cunoscută. Sau cel puțin era astfel, până la darea în folosință a șoselei Transalpina. Totuși, nu te vei putea folosi de șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din țara noastră, deoarece aceasta este închisă iarna. Ca alternativă, poți ajunge pe traseul Tg. Jiu – Novaci – Rânca. 

La peste 1700 de m altitudine, aici ai la dispoziție câteva pârtii de schi din care poți alege. Pentru un plus de spectaculozitate, unele sunt dotate și cu instalații nocturne. În plus, dacă vrei să te dai cu placa de snowboarding off-piste, aici ai și varianta aceasta, unde te poți simți liber și neîngrădit.

  • Arieșeni – o altitudine mai mică, dar ideală pentru activități conexe

La granița dintre județele Alba și Bihor, la nu mai mult de 950-1000 m altitudine, se află stațiunea montană Arieșeni. Avantajul principal al acesteia este că poți găsi zăpadă cam jumătate din an în ciuda înălțimii mai mici la care se află. 

Cele doua pârtii ale stațiunii, Vârtop 1 și 2 au teleschi, așa că te poți da de mai multe ori cu placa sau cu schiurile în aceeași zi. Nu sunt foarte mari, au cam 1 km lungime și pot fi potrivite chiar și pentru cei mai puțin inițiați. 

Dacă te plictisești de schiuri sau pe placa de snowboard poți găsi snowmobile de închiriat sau poți face câteva excursii în împrejurimi, unde nu trebuie să ratezi renumitele peșteri de la Scărișoara – cu ghețarul omonim – sau Peștera Urșilor.

  • Păltiniș – pentru sporturi de iarnă la înălțime

Nu doar că este stațiunea cea mai înaltă din România – fiind situată la peste 1440m altitudine – dar este și prima care a fost creată, în 1894. Se poate ajunge destul de ușor urmând drumul Sibiu – Cisnădie – Rășinari. 

Odată ajuns aici, nu vei fi dezamăgit nici de bogăția și frumusețea peisajului, nici de variantele de sporturi de iarnă pe cere le poți practica: schiat, snowboarding, patinaj, sanie și chiar și bob. Datorită altitudinii mari la care este situată, pârtiile sunt acoperite de zăpadă o mare parte din an, deci poți să alegi relaxat perioada în care găsești o cazare optimă.

Așadar, vacanța de iarnă este un bun moment în care să te relaxezi și să găsești timp pentru sporturile specifice sezonului. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai echipamentul necesar și că respecți regulile siguranței tale pentru a evita neplăcerile inutile. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns