Sporturi extreme – tipuri și clasificare. AFLĂ care sunt riscurile și beneficiile activităților de aventură!

Sporturile extreme cuprind o serie de activități în continuă schimbare, care implică de obicei înălțime, viteză și trick-uri spectaculoase. Unele dintre cele mai cunoscute sunt skateboarding-ul, snowboarding-ul, BMX-ul și surfing-ul.

În multe cazuri, farmecul acestor sporturi nu stă în competiție, ci în activitatea în sine. Cele mai multe sunt individuale, iar concursurile implică, de obicei, o cursă între sportivi sau reprezentații în urma cărora un juriu acordă puncte.

Cuprins:

1. Ce înseamnă sport extrem

Termenul de ‘sporturi extreme’ este folosit pentru a descrie anumite activități care au un nivel crescut de adrenalină. Ele mai sunt cunoscute sub denumirea de jocuri libere, de acțiune ori de aventură și implică, de cele mai multe ori, viteză mare, înălțime, efort fizic ridicat și cascadorii spectaculoase.

Există o multitudine de astfel de sporturi care se clasifică în trei mari categorii: nautice, terestre și aeriene.

Fie că preferi să te dai cu skateboard-ul sau cu bike-ul pe munte, să faci scufundări ori să mergi pe sârmă, e nevoie de antrenament si de determinare.

2. Istoria sporturilor extreme

Inițial, conceptul a apărut în anii ’50. Ernest Hemingway, celebrul romancier american, ar fi fost prima persoană care l-a folosit. La vremea aceea, existau doar trei astfel de activități: motor racing, coridă și alpinism. Toate celelalte sporturi erau considerate doar „jocuri pentru copii”.

În orice caz, conceptul, viziunea și definiția activităților de acțiune au evoluat de-a lungul timpului. La începutul anilor ’50, doar cele care implicau riscuri foarte mari erau considerate extreme. Apoi, în anii ’90, mai multe au fost incluse în această categorie. Zece ani mai târziu, termenul a fost lărgit. Acum, acțiunile incluse în această ramură specială sunt cele care produc un puseu de adrenalină atunci când sunt practicate.

3. Care sunt cele mai populare sporturi extreme

Viteză, înălțimi mari, adrenalină. Toate trei sunt elemente ale diferitelor activități extreme, o parte a sportului care a prins aripi în ultimele decenii. Astăzi, acesta beneficiază de canale de televiziune dedicate, site-uri web și competiții susținute de sponsori cu renume.

Adesea implicând cascadorii uimitoare, sportul de aventură poate fi competitiv sau necompetitiv. El se desfășoară în locuri special amenajate, care asigură siguranța participanților sau în mediul natural (pe munte, în apă sau în aer).

Iată câteva exemple de sporturi extreme:

BMX Racing a apărut în anii ’70 și își are originea în cursele de motocross, cu care încă împarte multe asemănări. Terenul neuniform și diferit al traseelor off-road îl face un sport incredibil de popular în Australia, Canada, Regatul Unit, Franța, Italia, Olanda, Japonia și Statele Unite ale Americii.

Este o activitate practicată atat de bărbați, cât și de femei.

Highlining este practic mersul pe sârmă/ frânghie, dar la o altitudine mult mai mare. În cadrul acestui sport extrem, sportivul trebuie să parcurgă întreaga lungime a corzii, purtând un ham de siguranță. De regulă, suprafața are 30 de metri, iar evenimentul are loc la mii de metri deasupra solului.

Materialul cu bandă din nailon face ca sârma să fie mai întinsă decât un cablu de oțel, dar mai flexibilă, ceea ce o face să se învârtă mai ușor. Asta îi provoacă dificultăți highlinerului pentru că poate cădea.

Kitesurfing-ul este o combinație între snowboarding, wakeboarding, surfing și windsurfing. Acest sport se poate practica în orice loc cu apă, factorul important fiind viteza vântului. Pe lângă acest aspect decisiv, ai nevoie de un echipament format din kite (zmeu), board, harness, bară și linii.

Skateboarding-ul, în forma în care îl cunoaștem astăzi, s-a născut probabil prin anii ’40 sau la începutul anilor ’50, când surferii din California au vrut să se dea și atunci când nu erau valuri pe ocean. 

Skateboard-ul a devenit destul de popular 20 de ani mai târziu, când echipamentul sportiv a suferit îmbunătățiri.

Primele skatepark-uri au fost construite la sfârșitul anilor ’70, sporind în continuare popularitatea activității. În curând aveau să apară și primele trick-uri, care l-au transformat în unul dintre cele mai iubite sporturi din lume.

Găsiți mai jos o listă de sporturi extreme, împărțite în funcție de mediul în care sunt practicate:

3.1 Sporturi extreme pe apă

– Surfing;

– Kitesurfing;

– Windsurfing;

– Wakeboarding;

– Cliff Diving;

– Freediving;

– Rafting;

– Scufundări în peșteri;

– Scufundări sub gheață;

– Speed sailing;

– Kaiac canoe;

– Schi nautic cu picioarele goale;

– Open water swimming;

– Powerboat racing;

– Jet Skiing.

3.2 Sporturi extreme în aer

– Bungee Jumping;

– Ski Jumping;

– Parașutism;

– Sky surfing;

– Sky flying;

– Base Jumping;

– Planorism;

– Deltaplanorism;

– Mersul pe sârmă.

3.3 Sporturi extreme la sol

– Skateboarding;

– Snowboarding;

– Freeskiing;

– Cățărări;

– BMX;

– Ciclism montan;

– Motocross;

– Sandboarding;

– Patinaj extrem;

– Întreceri cu snowmobilul;

– Speed biking;

– Scootering;

– Street luge.

4. De ce ar trebui să încerci un sport extrem

De ce ar trebui să încerci un sport extrem

Îți place să faci sport? Pentru mulți nu există nimic mai plăcut decât exercițiile fizice și camaderia de care se bucură din partea echipei lor. Indiferent dacă este vorba despre basket, fotbal, softball sau volei, este distractiv să știi că ai mereu un teren în apropiere pe care să le practici.

Unii sportivi, dintre care probabil și tu faci parte, duc însă lucrurile la nivelul următor. În locul sporturilor tradiționale, ei caută ceva care să le ofere mai mult: activitățile extreme.

Aceste sporturi, asa-zis extreme, devin din ce în ce mai populare. De fapt, activități precum mountain biking-ul, snowboarding-ul și skateboarding-ul continuă să atragă un număr tot mai mare de sportivi în fiecare an. În același timp, specialiștii au observat un declin în cazul altor sporturi care sunt considerate mai tradiționale. Acest lucru este, cel mai probabil, legat de mai mulți factori: de la adrenalină până la aspectele pozitive asupra sănătății mentale și fizice ale participării la un sport extrem.

  • Te ajută să te concentrezi

Un sport extrem te împinge să-ți cunoști limitele fizice și mentale.

  • Te învață să-ți controlezi temerile

Este ceva cu care fiecare persoană se luptă din când în când, însă cei care participă la sporturi palpitante sunt capabili să transforme teama într-o experiență pozitivă.

Probabil că nu sunt prea mulți oamenii care nu o vor simți când se urcă prima dată pe role, se dau cu skateboard-ul sau sar cu parașuta. Dar să faci aceste lucruri și să vezi că ești în siguranță te va ajuta să modelezi răspunsul la frică.

  • Îmbunătățește încrederea în sine

Studiile au găsit o legătură puternică între activitățile de acțiune și un nivel mai ridicat al încrederii în sine. Acest lucru are sens atunci când iei în considerare faptul că îndeplinirea unei sarcini solicitante fizic este ceva de care ar trebui să te simți mândru/ă.

Boostul de încredere poate avea un impact pozitiv asupra fiecărui aspect al vieții tale, ceea ce face ca sporturile extreme să fie o idee bună dacă ești pregătit fizic să faci față provocărilor.

  • Arzi multe calorii

Dacă dorești să ajungi în cea mai bună formă fizică posibilă, activitățile extreme sunt cea mai înțeleaptă alegere. Ca un plus suplimentar, acestea pot fi mult mai distractive decât o rutină de exerciții standard. Skateboarding-ul este cel mai bun exemplu, pentru că te ajută arzi până la 500 de calorii pe oră.

Înainte de a învăța trick-uri spectaculoase sau de a te hrăni cu adrenalină, e indicat să te asiguri că rămâi în siguranță. Uneori, acest lucru implică doar purtarea unei căști de protecție, alteori să colaborezi cu un profesionist instruit. Asigură-te, așadar, că ai echipamentul de protecție necesar pentru orice sport extrem te atrage și schema de antrenament potrivită. De asemenea, nu uita să verifici întotdeauna starea echipamentului înainte de a începe.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns