Shove-it: de la hobby la skate-master. Cum poți obține acest skill

Indiferent că ești la început și vezi skateboardingul ca pe un hobby sau ai trecut de această perioadă și ai realizat că datul cu placa este un mod prin care te exprimi, știi cu siguranță care sunt primele trick-uri pe care vrei să le faci. Pentru asta, ai nevoie de foarte mult exercițiu, de răbdare și research. 

Cuprins

  1. Shove it – scurtă istorie și descriere
  2. Shove-it trick – cum se face această mișcare?

1. Shove it – scurtă istorie și descriere

Un shove-it (sau shuvit) este un truc de skateboarding în care riderul face ca placa să se rotească 180 de grade, sau mai mult, fără ca deck-ul să lovească pământul. Există multe variante ale shove-it-ului, dar toate respectă același principiu: piciorul dominant al riderului rămâne într-un singur loc, în timp ce piciorul din spate execută „shove”. Acest trick a fost inițial numit „Ty hop”, după Ty Scott Page, însă inventatorul acestuia rămâne un mister până în ziua de azi.

Shove-it-ul de 180 de grade pe skateboard se face stând pe griptape, sărind puțin și împingând în lateral coada plăcii. Dacă te afli printre începătorii acestui sport, s-ar putea ca acest trick să îți pară destul de complicat, mai ales că este o mișcare foarte rapidă, unde ai nevoie de precizie. 

Există numeroase manevre pe care le poți face plecând de la un shove-it. Pe lângă cel de 180 de grade, urmează pe scara de popularitate pop shove-ul. El începe ca un ollie, iar pe măsură ce placa se ridică în aer, skateboarderul lovește cu partea din spate pământul, pentru a face deck-ul să sară în aer. 

  • 360 Shove it – placa se învârte la 360 de grade. 
  • Late Shove it – combină un ollie cu un pop shove-it și întărzie rotirea până când mișcarea atinge înălțimea maximă.
  • Big spin – placa se rotește 360 ​​de grade, în timp ce skateboarderul se învârte 180 de grade în aceeași direcție. Uneori, trucul este combinat cu un kickflip sau cu un heelflip. Există și varianta spin big, care este opusă celei de mai sus: deck-ul se învârte 180 de grade, în timp ce riderul face o răsucire de 360.
  • Bigger spin – deck-ul are o mișcare de 540 de grade, în timp ce tu te întorci cu 180 de grade în aceeași direcție.
  • Gazelle spin – placa se învârte 540 de grade, iar tu 360.

Skateboardingul înseamnă libertate. Mai mult, este un plus de adrenalină și un mod de exprimare, iar dacă simți că asta e pasiune ta, investește în ea!

2. Shove-it trick – cum se face această mișcare?

Shove-it trick - cum se face această mișcare?

Înainte de orice, trebuie să știi cum să te așezi pe placă pentru ca manevra să îți iasă. Pune piciorul dominant spre mijlocul plăcii la un unghi de 45 de grade și pe cel din spate poziționat cu degetele pe marginea deck-ului, pentru că totul este condus de acestea. 

Pentru început, încearcă să împarți trickul în două mișcări și să exersezi pe rând. Așează-te lângă placă și poziționează piciorul din spate (cel care va învârti placa) pe coada ei. Acum încearcă să o rotești la 180 de grade. Fă această mișcare chiar și de 100 de ori dacă este nevoie, până devine un reflex. Urmează a doua parte în care te așezi pe placă cu ambele picioare, începi săritura și imediat după cobori piciorul secund de pe deck, lăsându-l pe cel dominant să facă rotația plăcii. 

După ce simți că ambele mișcării ies așa cum trebuie, îți rămâne doar să le pui împreună. Primul shove va fi destul de intimidant și te poate speria, așa că exersează în iarbă sau pe covor ca să nu te accidentezi. În cazul în care preferi să faci asta într-un skate park, nu uita de echipamentul de protecție!

Așadar, nimic nu se poate compara cu adrenalina unui trick făcut ca la carte, dar pentru asta ai nevoie de foarte multă practică! 

Sursa foto: Pixabay.ro

Lasă un răspuns