Pârtii în România – Care sunt cele mai bune variante pentru schi și snowboard?

Dacă îți place să te dai cu schiurile sau cu snowboardul, cu siguranță ești în căutare de pârtii care să fie pe măsura pasiunii tale. În România, poți găsi o multitudine de opțiuni, potrivite pentru toate nivelurile de experiență. Fie că vrei să pornești singur într-o aventură, fie că vrei să petreci cu gașca ta de prieteni, este important să ai o viziune de ansamblu a alternativelor pe care le ai, înainte de a pune la cale planul de distracție. Așadar, ia în calcul toate posibilitățile în prealabil, pentru a decide în cunoștință de cauză.

Din acest articol vei afla care sunt cele mai cool variante de pârtii pentru schi și snowboard în România.

Cuprins

  1. Stare pârtii – Care sunt cele mai bune pârtii din România?
  2. Pârtii pentru advanced ski level și pro snowboarderi – Cum să le abordezi?

1. Stare pârtii – Care sunt cele mai bune pârtii din România?

Sporturile de iarnă sunt o modalitate excelentă de a te distra și de a face mișcare în același timp. Turismul montan din România câștigă din ce în ce mai mult teren datorită pârtiilor pe care le are – acestea găzduiesc numeroși turiști, an de an. 

Pe lângă peisajele nemaipomenite pe care le oferă zonele montane autohtone, din ce în ce mai multe resorturi și stațiuni de profil se află în continuă dezvoltare și evoluție, cu scopul de a avea servicii de calitate, la același nivel cu cele de peste graniță. 

Prin urmare, dacă te-ai hotărât să organizezi o super călătorie cu prietenii tăi, trebuie să știi care sunt variantele pe care le ai la dispoziție – mainstream sau underground – dar și starea lor generală, pentru a putea rezerva toate cele necesare din timp – în vârful sezonului poate fi foarte aglomerat, iar oportunitățile se pot epuiza rapid! 

Fie că îți place schiul, fie că preferi snowboarding-ul, este esențial ca destinația să fie potrivită pentru pregătirea ta și pentru așteptările pe care ți le-ai setat. Așadar, iată câteva locații de bază pe care este bine să le iei în considerare atunci când pleci într-o astfel de vacanță:

  • Poiana Brașov

În apropierea orașului Brașov, sunt localizate unele dintre cele mai cunoscute pârtii din România, perfecte atât pentru începători, cât și pentru avansați. 

Aici poți găsi 22 de kilometri de pârtie, cu diferite grade de dificultate – Bradul, Drumul Roșu, Kanzel (dificilă, 297 metri), Ruia, Lupului (dificilă, 2605 metri), Slalom, Stadion, Subteleferic (dificilă, 2200 metri) și Sulinar. De asemenea, ai la dispoziție cinci teleschiuri, două telescaune, o telegondolă și două telecabine. 

Cea mai lungă pârtie din această stațiune este Drumul Roșu, având o lungime de 4752 de metri și un nivel ușor de dificultate. 

  • Predeal

Predeal este dotat cu instalații de cablu de aproximativ 4 km lungime în total și 8 km de pârtii, recomandate pentru toate nivelurile de experiență. 

Pârtii diverse, precum Cioplea, Clăbucet Plecare, Clăbucet Sosire, Cocoșul, Gârbova, Subteleferic, Trei Brazi, sau Clăbucet Variantă sunt oportunități excelente de a te distra pe cinste, schiind sau dându-te cu placa pe orice rută preferi. 

Stațiunea se află la o altitudine cuprinsă între 1030 și 1110 metri, fiind cel mai înalt oraș de pe Valea Prahovei – acest aspect are o influență importantă și, mai ales, pozitivă, când vine vorba despre menținerea stratului optim de zăpadă pentru o perioadă cât mai lungă. Totuși, Predeal este echipat cu instalații de zăpadă artificială, care o pot completa pe cea naturală în iernile mai călduroase. 

Cele mai cunoscute pârtii, omologate la nivel internațional, sunt Clăbucet Plecare, Subteleferic și Clăbucet – acestea sunt extrem de frecventate de către turiști, fiindcă sunt practicabile timp de aproximativ șase luni pe an.

  • Sinaia

Sinaia se bucură de o mare popularitate în rândul pasionaților de ski și snowboard, fiindcă este o variantă accesibilă, atât ca locație, cât și ca servicii. Această stațiune montană are un domeniu schiabil de aproape 17 kilometri, oferind, în același timp, o paletă largă de 16 pârtii și 3 trasee de schi

Un alt avantaj de care se bucură Sinaia este imposibil de ignorat, fiindcă are legătură cu durata sezonului de iarnă și perioada de rezistență a zăpezii. La Cota 2000, temperaturile sunt scăzute pentru mai mult timp, ceea ce ajută considerabil la conservarea îndelungată a calității pârtiei – prin urmare, aceasta este o stațiune care se bucură mai multe luni la rând de condiții propice sporturilor de iarnă. 

Există 4 pârtii ușoare pe care te poți da dacă ești începător, fără să te îngrijorezi de dificultatea lor. De asemenea, dacă ești mai experimentat și îți place să mergi cu viteză sau să faci trick-uri inedite, ai această posibilitate pe pârtiile de nivel mediu (8 la număr) și pe cele 3 de nivel dificil. În ceea ce privește caracteristicile speciale ale fiecăreia, lungimea este factorul prin care se remarcă pârtia Nouă (dificultate medie), având 2000 de metri. De altfel, și cele dificile se bucură de o lungime avantajoasă – pârtia Carp are 1382 de metri, Tarle – 950 de metri, iar Papagal – 900 de metri. 

  • Bușteni

Pârtia Kalinderu din Bușteni face parte dintre cele mai cunoscute din România, fiind recomandată atât pentru ski, cât și pentru snowboard. Aceasta se împarte, la rândul ei, în două variante – pârtia Kalinderu 1 (dificultate medie, 1390 de metri) și prtia Kalinderu 2 (dificultate medie spre grea, 1300 metri). 

În ceea ce privește dotările pe care le au acestea, poți găsi aici telescaun și bandă de transport, iar pe Kalinderu 1 este chiar și nocturnă – potrivită pentru cei cărora le place să se dea pe pârtie seara. Totuși, mai există și alte rute mai puțin cunoscute, de care poți profita pentru o aventură mai specială – Babele-Peștera, Piatra Arsă, Boncu, Silva, Gura Diham sau Valea Gaura. Bușteni este o stațiune de schi ușor accesibilă, pe care o preferă mulți tineri și împătimiți ai sporturilor de iarnă.

  • Azuga

Azuga este o altă stațiune de pe Valea Prahovei, care cunoaște o apreciere similară în rândul turiștilor. Aceasta are 7 pârtii pe care le poți încerca: Pârtia Cazacu Teleski (dificultate medie, 400 metri), Pârtia Cazacu-Variantă (dificultate medie, 1920 metri), Babyski Cazacu (foarte ușoară, ideală pentru începători, 150 de metri), Pârtia Sorica (dificultate medie, 2100 metri), Pârtia Sorica Teleski (dificultate medie, iluminat nocturn, 700 metri), Pârtia Sorica Sud (ușoară, 770 metri) și Pârtia Sorica La Stână (ușoară, 910 metri). Indiferent de alegerea pe care o vei face, este important să știi că poți profita de existența a 7 instalații de cablu, care îți pot îmbunătăți experiența.

  • Păltiniș

Păltiniș este o locație renumită și se bucură de o apreciere extraordinară în rândul turiștilor români și străini, făcând parte dintre cele mai bune pârtii de schi din România. Este situată în Munții Cindrel, la 1442 de metri altitudine, și este cea mai veche stațiune de ski din țară, fiind înființată în anul 1894. 

Aici poți găsi pârtia Oncești, care are o dificultate medie și o lungime de peste un kilometru, având, de asemenea, telescaun și nocturnă. Pe lângă această pârtie, mai poți descoperi și alte rute de top, unde se poate schia sau practica snowboarding – Dăneasa, Dealul Poplacii, Găujoară-Păltiniș, Oncești 2, Santa sau Arena Platoș. 

  • Rânca

Stațiunea Rânca se află în Munții Parâng și este cunoscută pentru prezența constantă a unui strat de zăpadă persistent, care rezistă, uneori, din septembrie până în mai. Este o destinație unde se schiază frecvent în România, datorită caracteristicilor optime pe care le oferă – șase pârtii de dificultate ușoară și medie, precum și cea mai mare pârtie din zonă, ca lungime (860 metri), care este medie spre avansată. 

  • Transalpina

Domeniul schiabil Transalpina se află în nord-vestul județului Vâlcea, la 34 de km de localitatea Voineasa. La baza pârtiei, altitudinea este de 1350 de metri, fiind punctul de pornire al telegondolei, care se întinde pe o lungime de aproximativ 3 km, ajungând până la 1800 de metri. Din acest punct, poți lua un teleschi care urcă pe vârful Bora, la 2000 de metri. Este un resort modern, înființat în sezonul 2012-2013, care oferă numeroase servicii și echipamente de ultimă generație. 

  • Cârlibaba

Stațiunea Cârlibaba este potrivită pentru cei care vor ceva mai retras și mai departe de zonele mainstream. Aici ai la dispoziție două pârtii – Măgura 1 și Măgura 2. Prima se întinde pe o suprafață de 1000 de metri, având un grad de dificultate mediu, iar a doua are o lungime de 550 de metri și se încadrează tot în categoria traseelor cu nivel mediu. Ambele sunt echipate cu tunuri care produc zăpadă artificială, însă, datorită localizării nordice, temperaturile sunt scăzute pentru mai mult timp, față de regiunile mai sudice – fapt care reprezintă un avantaj.

Stare pârtii – Care sunt cele mai bune pârtii din România?

Așadar, sunt multe stațiuni de schi pe care le poți încerca în România, dacă decizi să mergi la munte cu gașca. Important este să te interesezi care este situația pârtiilor respective, dar și să iei în considerare orice alte informații necesare, pentru a fi bine pregătit. În funcție de gusturile tale, te poți orienta către cele mai populare rute sau către unele mai retrase și mai aventuroase – orice ai alege, trebuie să-ți satisfacă preferințele și pretențiile!

2. Pârtii pentru advanced ski level și pro snowboarderi – Cum să le abordezi?

Dacă ai experiență și nu vrei să te mai dai pe pârtii pentru începători, este esențial să ai în vedere mai multe detalii atunci când alegi ruta ideală. Ești în categoria de pro snowboarder sau advanced ski level și te simți în stare să abordezi traseele dificile din România? Sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent:

  • Echipamentul

Echipamentul este semnificativ atunci când vine vorba despre siguranța unui schior sau snowboarder experimentat. Este recomandat să ai schiuri potrivite pentru înălțimea ta, dar și pentru stilul pe care îl practici, fără să uiți să le reglezi în mod optim, raportat la greutatea pe care o ai. Nu uita să alegi bețele ideale, dar și geci de ski sau hanorace și bluze termale pentru snowboard care să-ți ofere un bun confort termic. 

Dacă ești pasionat de placă, ai grijă să te echipezi cu un snowboard de calitate, pe care să te simți confortabil. Bineînțeles, nu omite să achiziționezi boots de snowboard și cască de snowboard – ambele sunt elemente importante dacă vrei să te aventurezi pe pârtii speciale. 

Astfel, indiferent de sportul pe care îl practici, pune preț pe acest aspect, care îți va da sprijinul necesar pe toată durata călătoriei!

  • Caracteristicile pârtiei

Fie că abordezi cele mai lungi și dificile pârtii din România, fie că te orientezi către cele care îți permit efectuarea unor acrobații sau trick-uri, trebuie să iei în calcul, în prealabil, toate caracteristicile traseului – lungimea, dificultatea, calitatea, starea prezentă, instalațiile, etc. Doar cunoscând aceste informații poți decide dacă ruta respectivă este potrivită pentru tine și pentru nevoile tale. Astfel, nu vei avea surprize neplăcute și te vei putea distra în voie! 

  • Review-uri avizate

Dacă te-ai orientat către o serie de destinații posibile, urmărește îndeaproape ce review-uri au mai scris alți turiști. Aceasta este o modalitate utilă prin care îți poți da seama dacă pârtia aleasă este conformă cu ceea ce ți-ai propus – te poți informa cu atenție, în cadrul comunităților de schiori și snowboarderi experimentați, pentru a vedea care sunt detaliile furnizate de aceștia, din perspectiva unui sportiv avansat. Printr-o astfel de cercetare, vei ajunge la concluzii mai precise, destinate segmentului de profesioniști, din care faci parte. 

În concluzie, există o mulțime de variante pe care le poți alege pentru a organiza o excursie plină de aventură și distracție în inima munților Carpați! Fie că vrei să pornești singur în această călătorie, fie că preferi să faci parte dintr-o gașcă numeroasă, planificarea este importantă. Doar alcătuind un plan bine pus la punct poți stabili în mod optim tot ceea ce ține de cazare, transport, pass-urile necesare sau itinerariu. 

Totuși, pentru a te bucura realmente de o experiență once in a lifetime, lasă loc și de un strop de improvizație – lucrurile se pot schimba odată ce ajungi în locația aleasă și este recomandat, uneori, să te adaptezi rapid și ușor din mers. Studiază toți acești factori, echipează-te corespunzător și dă startul unor zile de iarnă pe care să le ții minte pentru totdeauna!

Sursă foto: pixabay.com

Lasă un răspuns