Legăturile de snowboard – Tot ce trebuie să știi despre mărimea ideală și metodele de montare

Snowboarding-ul este un sport perfect pentru cei care iubesc iarna, fiind o modalitate perfectă de a face mișcare în aer curat, în timp ce te distrezi pe rupte. Însă, dacă deja vrei să abordezi totul într-o manieră ceva mai profi, este obligatoriu să ai în vedere o serie de aspecte tehnice, care îți vor fi de folos, mai ales dacă ai propria ta placă. Legăturile sunt elemente esențiale care îți asigură siguranță și confort – prin urmare, trebuie să știi ce sunt acestea, cum funcționează și ce variante de montare există.

Cuprins

  1. Ce mărimi să alegi atunci când vrei să cumperi legături de snowboard?
  2. Tipuri de montare în funcție de mărime – Legături de snowboard diverse

1. Ce mărimi să alegi atunci când vrei să cumperi legături de snowboard?

Înainte de a monta legăturile pe snowboard, este important să descoperi care este poziția ta atunci când te dai cu placa și, mai ales, care este piciorul dominant. Dacă ești obișnuit să te dai cu stângul în față, înseamnă că ești un regular rider, însă dacă preferi să conduci cu dreptul, ești un goofy rider. Ambele variante sunt ideale dacă îți oferă control și stabilitate.

Alegerea legăturilor nu se face ținând cont doar de dimensiunea piciorului (XS, S, M, L sau Youth), ci și de poziționarea efectivă a legăturilor de snowboard. Reglarea acestora va fi făcută ținându-se cont de unghi și de distanță – toate acestea putând fi împărțite în mai multe categorii și tipuri de montare.

Dacă te-ai hotărât să-ți achiziționezi legături, trebuie să te documentezi în prealabil și să vezi care sunt cele potrivite, ținând cont de placa pe care o ai, de nivelul de experiență, dar și de modul în care utilizezi board-ul de obicei. Cel mai simplu este să apelezi la branduri cunoscute, care îți pot oferi detalii suplimentare despre concordanța și funcționalitatea tuturor acestor elemente.

Însă, un mic secret pe care îl poți pune în aplicare înainte de a opta pentru un anumit tip de reglare, este să-ți măsori distanța dintre călcâi și genunchi. Astfel îți vei da seama care este măsura potrivită pentru tine – dar, pentru a fi sigur, poți depărta picioarele la nivelul umerilor și te poți așeza pe board în poziția în care te simți confortabil, iar apoi poți urmări dacă marginile plăcii sunt așezate în mod egal față de ambele picioare. Nu este complicat de pus în practică, dar dacă întâmpini probleme, vei vedea că majoritatea board-urilor sunt dotate cu marcaje utile, pe care le poți folosi pentru a ajunge la rezultatul dorit.

2. Tipuri de montare în funcție de mărime – Legături de snowboard diverse

Există mai multe tipuri de montare și reglare pentru care poți opta atunci când vrei să fixezi orice legături de snowboard:

Poziționarea centrală presupune așezarea în mod simetric, la distanță egală față de vârful și coada board-ului. Aceasta este recomandată începătorilor, fiindcă oferă mai multă stabilitate și control, prin crearea unui echilibru propice. Totuși, o astfel de montare poate fi preferată și de către profesioniști, deoarece este utilă în cazul unor trick-uri și tipuri de riding.

Poziționarea de tip setback se referă la amplasarea legăturilor mai aproape de coada board-ului – această metodă este potrivită pentru freeriding.

Acestea sunt cele două moduri principale de a monta legăturile de snowboard însă, după ce treci de acest pas, mai sunt câteva reglaje care trebuie făcute. În primul rând, trebuie să ai grijă la unghiul de montare, deoarece acesta îți poate afecta riding-ul. După ce ai ales setup-ul potrivit, poți înșuruba legăturile, după ce te-ai asigurat că toate elementele sunt bine aliniate pe pattern-ul board-ului. Este recomandat să le strângi exact cât trebuie și să nu exagerezi în acest sens – în caz contrar, placa ta se poate deteriora rapid. 

Tipuri de montare în funcție de mărime – Legături de snowboard diverse

În concluzie, nu este dificil să găsești distanța ideală între legăturile de snowboard, dacă iei în considerare câteva sfaturi și tehnici semnificative. Însă, dacă tot întâmpini dificultăți și nu reușești să-i dai de cap, caută detalii suplimentare în magazinele de profil sau cere ajutorul unui specialist care îți va explica mai bine tot ceea ce ai de făcut.

Sursă foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns