Kitesurfing în România: Unde îl poți practica și Ce echipament îți trebuie

Sporturile nautice devin din ce în ce mai populare și în România. După SUP (stand up paddle boarding), poți acum să înveți și kitesurfing, chiar aici, la malul Mării Negre. Ești pregătit să te lansezi la apă?

CUPRINS 

  1. Ce este kitesurfing sau altfel spus kiteboarding-ul??
  2. Metode rapide de a învăța acest sport în apă
  3. Care este echipamentul de care ai nevoie pentru a practica acest sport nautic

1. Ce este kitesurfing-ul sau altfel spus kiteboarding-ul?

Kitesurf-ul este un sport nautic în care o persoană se folosește de puterea vântului pentru a se deplasa pe apă, folosindu-se de ajutorul unui zmeu (kite), care va avea rol de tractare, precum și de o placă special concepută pentru acest sport.

Condițiile de practicare variază în funcție de loc, kiteboarding-ul putând fi practicat la ocean, la mare (cu sau fără valuri), pe lac sau în lagune (flat water).

De asemenea, practicând acest sport, poți învăța o mulțime de trick-uri, de la sărituri înalte la trucuri de freestyle sau plimbări pe apă de-a lungul coastei, atunci când condițiile permit, desigur.

Kitesurfing în România se practica de aproape 20 de ani și din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă sau de condiție fizică, vor să descopere tainele acestui sport contagios.

Află in continuare cele mai rapide metode de a învăța acest sport nautic si care este echipamentul de kitesurfing de care ai nevoie.

2. Metode rapide de a învăța acest sport în apă

Curs de Kitesurfing in Romania – Boarders a participat ca sponsor
Curs de Kitesurfing in Romania – Boarders a participat ca sponsor

În ultimii ani, în Constanța și în Mamaia au apărut mai multe școli și instructori calificați IKO de la care poți învăța rapid kiteboardingul în România.

Andrei Damian e unul dintre oamenii care te pot iniția în kitesurfing chiar la malul Mării Negre. El a deschis de curând Wego Kite Spot, o școală pe plaja 3 Papuci din Constanța, care este foarte apreciată.

Curs de Kitesurfing in Romania cu Andrei Damian – Instructor de kiteboarding
Curs de Kitesurfing in Romania cu Andrei Damian – Instructor de kiteboarding

Prima zi de kitesurfing începe cu un curs Discovery și este adresată tuturor celor care vor să devină parte din lumea extraordinară a acestui sport.

La acest curs vei învăța primele noțiuni despre fizica zmeului, condițiile favorabile de a-l practica, direcțiile vântului, evaluarea pericolelor pe uscat și apă și reguli de siguranță. De asemenea, vei învăța din ce este compus un echipament de kitesurfing, cum să îl manevrezi în mod corect și cum să îl setezi.

Mai târziu, vei afla diferența dintre kitesurfing vs kiteboarding, în funcție de condițiile de pe apă și de placa de kite pe care vrei să o folosești.

Metode rapide de a învăța acest sport în apă

3. Care este echipamentul de care ai nevoie pentru a practica acest sport nautic

2. Care este echipamentul de care ai nevoie pentru a practica acest sport nautic

Echipamentul de bază este compus dintr-un kite (zmeu), o bara cu linii și o placă twintip (bidirecțională) pentru condiții cu apă liniștită, sau o placă de kitesurf, pentru condiții de dat pe valuri.

Este însă indicat ca practicantul să dețină o vestă flotantă, un harness (ham) și, în funcție nivelul de dat, de o cască de protecție. Dacă vorbim de apă rece, pe listă poate fi inclus și un costum de neopren.

Odată cu apariția acestui sport la noi în țară, mai precis în 2001, au apărut și primele oferte de echipament pentru kiteboarding în magazinele de profil. Costul pentru un echipament nou pleacă de la circa 1200 de euro pentru un kite și 600 de euro pentru o placă.

Care este echipamentul de care ai nevoie pentru a practica acest sport nautic

După ce ai învățat sa te dai cu kite-ul, nu uita că poți încerca și alte sporturi nautice pe apă cum ar fi: 

  • Windsurfing
  • Surfing 
  • Stand Up Paddle (SUP)
  • Wakeboarding
  • Rafting 
  • Caiac-canoe 
  • Canotaj 
  • Yachting 
  • Jet ski 
  • Schi nautic 

        sau sporturi nautice în apă 

  • Înotul 
  • Sărituri în apă 
  • Waterpolo

        și sporturi acvatice sub apă 

  • Scufundări 
  • Snorkeling 

Surse foto: www.duotonesports.com, Andrei Damian, Ion Dumitrascu, www.boarders.ro, Clipe de Neuitat

Lasă un răspuns