În ce an a fost deschis primul skatepark din lume? Iată cum a apărut și de ce trebuie să știi neapărat despre el!

În România, sunt câteva skatepark-uri, în diferite orașe, cum ar fi: București, Alba Iulia, Sibiu, Iași, Baia Mare, Brașov, Cluj sau Timisoara. În 2019 a apărut cel mai mare skatepark de până acum, la Sibiu. Acolo ai destul spațiu să te dai cât vrei și să faci cele mai bune trick-uri ale tale. Dar poate te întrebi cum au apărut skatepark-urile în lume și cum s-au răspândit.

Până să se ajungă la skatepark-uri în toată lumea, a durat ceva. De aceea, momentul în care a fost deschis primul skatepark din lume a fost unul important în istoria skateboarding-ului. Acela a fost momentul în care acest sport a început să fie luat în serios de un numar mai mare de persoane.

Dacă vrei să știi mai multe despre acest sport, află, în continuare, în ce an s-a deschis primul skatepark din lume și de ce e important pentru istoria skateboarding-ului chiar și azi.

Cuprins:

1. Primul skatepark: ce condiții au favorizat apariția lui?

2. În ce an a fost deschis primul skatepark privat care mai funcționează și azi?

3. Primul skatepark public și istoria lui

1. Primul skatepark din lume: ce condiții au favorizat apariția lui?

Cum a ajuns skateboarding-ul așa popular azi?

Skatepark-urile sunt importante pentru istoria acestui sport, iar apariția primului skatepark cu atât mai mult, deoarece arată cât de popular devenise el atunci. După o perioadă în care skateboarding-ul, început de surferii din California, crescuse in popularitate, între 1959 și 1965, în următorii șapte ani aproape că a dispărut și a rămas doar în underground. Între 1973 și 1980 acesta revine la modă în toată lumea. Câteva lucruri au contribuit la răspândirea lui:

  • apariția roților din uretan;
  • piscinele goale;
  • skatepark-urile;
  • inventarea ollie-ului;

În acea perioadă skateboarding-ul a devenit un sport cu propria lui cultură. Până în 1991, datorită acestui lucru, skaterii și-au creat propriile reviste, au ridicat unii pro skateri la rangul de idoli și au creat branduri speciale pentru deck-uri și alte accesorii. Între 1992 și 1999, sportul a devenit mainstream. Atunci a început să aibă milioane de fani, iar skaterii au apărut la evenimente televizate și în videouri VHS. Odată cu apariția internetului și a platformelor video, skateboarding-ul a devenit mai popular ca niciodată, ajunngand pana la a fi inclus în competiție la Jocurile Olimpice.

În anii ‘70, au apărut foarte multe accesorii pentru placă. Acest lucru s-a întâmplat și pentru că skateboarding-ul a devenit mai popular când au apărut roțile pentru skateboard din uretan. 

Cele mai căutate skatepark-uri erau private, deși existau și skate runs unde nu trebuia să plătești. Experiența oferită în cele private era, însă, una mult mai căutată și apreciată, așa că toți skaterii preferau să plătească.

La începutul anilor ‘80, după un boom în anii precendenți, skatepark-urile private se împuținează din cauza problemelor financiare și legale. Skaterii au fost nevoiți să practice sportul pe stradă sau în diverse spot-uri improvizate, unde să aibă libertate mare să exerseze. Tot atunci au început să se organizeze pentru a căpăta legitimitate. Au început chiar să construiască rampe în propriile curți sau în zone abandonate din oraș. Așa au apărut și companii de design și construcție pentru rampe, fondate de skateri. Multe din ele mai există și azi.

Anul în care s-a deschis primul skatepark din lume cu finanțare de la stat e important pentru cultura skateboard-ului. Administrațiile locale din SUA au început să observe ce impact pozitiv avea skateboarding-ul asupra tinerilor. În același timp, însă,  conducerea a fost deranjată de construcția de rampe în diferite locuri din oraș. Din aceste două motive au apărut primele skatepark-uri publice, pentru a oferi unei mase de doritori cât mai mare posibilitatea de a se da cu placa, fără a fi necesară improvizarea de rampe și spoturi în locuri care nu erau destinate acestui sport.

2. În ce an a fost deschis primul skatepark privat care mai funcționează și azi?

Kona este primul skatepark din lume, deschis în 1977 și care a fost exclusiv privat. Începutul nu a fost ușor, acesta ajungând la faliment de două ori în doi ani. Patronii l-au închis, dar a fost redeschis de noii proprietari din familia Ramos în 1979. Ei au făcut ca acesta să devină un loc iconic pentru toți împătimiții de skateboarding. Au vrut să se asigure că e sigur pentru toți copiii din Jacksonville, de aceea interziceau consumul de alcool și fumatul.

Cum a influențat Kona istoria skateboarding-ului?

Sunt numeroase skatepark-uri în lume, publice și private, dar Kona are o istorie bogată și o contribuție importantă în cultura skateboard-ului.

Acolo s-a construit primul vert ramp și s-a ținut prima competiție profesionistă. Îți poți imagina câți pro skateri au început să se dea cu placa la Kona. Skateparkul are multe elemente și un snake run legendar, așa că oricine putea să fie creativ când își făcea trick-urile. 

Kona era și încă e un loc adecvat pentru orice nivel de dificultate, așa că popularitatea i-a crescut repede. Acolo au luat naștere mulți pro skateri. 

Kona Skatepark mai există și azi. A trecut peste toate greutățile, inclusiv problemele economice și declinul popularității skateboarding-ului în ultimii ani. Tot familia Ramos îl deține și skatepark-ul continuă să fie un loc important pentru scena skateboarding-ului local.

A  intrat în cartea recordurilor ca cel mai vechi skatepark privat din lume care încă există. Proprietarii nu au renunțat timp de peste 40 de ani să ofere cea mai bună experiență pentru skateri, chiar și atunci când condițiile financiare erau nefavorabile.

Ramos a spus că mai mult de 20 de pro skateri din ultimii 40 de ani provin din Jacksonville și s-au dat la Kona. El a mai declarat că skateboarding-ul e important pentru cultura orașului, care are baze atât în skateboarding, cât și în muzică, artă sau chiar surfing.

Administratorul pentru sport si entertainment din Jacksonville a recunoscut Kona ca un simbol al orașului, deoarece acolo oricine, la orice vârstă, se poate distra și poate forma legături cu alți oameni pasionați.

Aniversarea de 40 ani din 2017 s-a celebrat cu competiții de skateboarding, muzică live si au fost prezenți pro skateri legendari, precum  Dave Duncan, Steve Olson și Tony Alva.

Doi skateri faimoși care s-au dat la Kona: Tony Hawk și Mitch Kaufman

Tony Hawk a devenit skater profesionist la 14 ani și a fost timp de 12 ani campion mondial pentru National Skateboard Association. A devenit cunoscut în toată lumea în 1999 pentru că a fost primul skater care a reușit un 900 (un trick care presupune să te învârți de 2 ori + ½ în aer) după 11 încercări eșuate.  Deși se retrăsese oficial în 1999, în 2011, la vârsta de 43 de ani, reușea încă perfect trick-ul. L-a mai făcut o dată în 2016 și a declarat că atunci a fost ultima oară. 

Tony Hawk a fost de asemenea invitat de Barack Obama de Ziua Tatălui să se dea pe holurile Old Executive Office Building, în apropiere de Casa Albă. A fost prima dată când un skater a fost invitat la Casa Albă. În 2009, pro skater-ul a intrat în Skateboarding Hall of Fame, exact în anul când a fost inaugurată. 

În jocul video Tony Hawk’s Pro Skater 4, apare și snake run-ul de la Kona, care mai există și azi.

Mitch Kaufman a marcat un alt moment important în istoria skatepark-ului Kona, la un an după ce se închisese temporar. El s-a dat pe Tombstone, a prins din aer board-ul de lângă el, după care a revenit cu picioarele pe board și a aterizat în aclamațiile tuturor. Tombstone-ul e o altă atracție foarte cunoscută de la Kona, pe lângă snake run. Au făcut trick-uri acolo și alți skateri legendari, precum Grant Taylor și Collin Graham.

Ce poți să faci în ziua de azi la Kona Skatepark?

S-au înființat numeroase skatepark-uri de la deschiderea Kona și până acum, dar iată de ce acesta încă e o opțiune pentru toți skaterii. 

La Kona sunt multiple rampe și half-pipes, toate acoperite cu arta artiștilor locali, precum Nico, Halsi și Mark Ferreira. O caracteristică principală  e snake run. Tot acolo găsești și un vert ramp, unde poți să exersezi trick-urile extreme. 

În acest skatepark se ține anual, în luna martie, evenimentul St. Paddy’s Skate-O-Rama. Evenimentul e pentru toată lumea, indiferent de vârstă, fiind un moment minunat să te bucuri de competiție.

La Kona poți să înveți și dacă ești începător sau dacă vrei doar să îți rafinezi trick-urile. Au cursuri pentru toate nivelurile și începătorii pot să învețe diferite trick-uri.

Mai au un eveniment anual numit Beach Bowl, care constă într-o competiție de weekend de park quad skating.

3. Primul skatepark public și istoria lui

Deși se poate considera că primul skatepark din lume a fost deschis în anul 1965 și a fost Surf City în Arizona, acesta nu avut o influență prea mare asupra a ceea ce a urmat.

Primul skatepark municipal a apărut în aceeași perioadă cu Kona, în locul de origine al skateboarding-ului: California. Deși a funcționat puțin, a avut un impact foarte mare asupra culturii skateboard-ului. A fost un model pentru alte skatepark-uri construite în Statele Unite și în toată lumea.

Carlsbad Skatepark s-a deschis pe 3 martie 1976. Deja după un an se țineau acolo The World Skateboard Championships. Pe atunci, concursurile se concentrau pe trick-uri freestyle. 

Acest stil a fost adoptat de unele dintre cele mai mari nume din istoria skateboarding-ului, deoarece acum pro skaterii puteau fi văzuți la competiții fâcând primele ollie-uri și primele flip-uri. În 1977, primul loc cu un premiu 3000 de dolari a fost obținut de către Bob Mohr, care și-a luat premiul în timp ce pe fundal se auzea We Are the Champions a celor de la Queen.

Deschiderea primului skatepark din lume construit de municipalitate a fost un moment important, pentru că atunci conducerea a luat cu adevărat în serios cultura skateboarding-ului. Totuși, Carlsbad a funcționat doar pentru 3 ani, după care a devenit proprietate privată, apoi a fost îngropat și demolat.

Comunitatea skaterilor a încercat să salveze skatepark-ul, dar în zadar. Dave Bergthold, fondatorul Blockhead Skateboards, a stat de vorbă cu consiliul local. A încercat să-i convingă pe consilieri să construiască pe același teren un nou skatepark sau un muzeu dedicat culturii skateboard-ului. În 2005, vechiul Carlsbad a fost excavat și distrus, iar acum în locul lui se află un complex industrial.

Administrația locală a construit un nou skatepark și acesta e și astăzi un loc popular, unde toți tinerii interesați de cultura skateboarding-ului pot să exerseze. Acesta se întinde pe aproape 1000 de metri pătrați și are:

  • rampe drepte și curbate;
  • două piramide;
  • două scări;
  • kidney și spine bowls;
  • grinding ledges;
  • zonă pentru începători;
  • mese de picnic.

Din anii ‘70, skateboarding-ul a devenit din ce în ce mai popular. S-au construit skatepark-uri publice sau private, potrivite pentru toate nivelurile de dificultate. Însă, dintre toate, Kona și Carlsbad sunt două dintre cele mai importante pentru istoria culturii skateboarding-ului. Acolo au exersat pro skateri celebri, s-au ținut competiții și au apărut unele dintre cele mai importante trick-uri. Totul a dus, în timp, la crearea acestei comunități strânse din jurul acestui sport.

Sursă foto: Storyblocks.com

Lasă un răspuns