Stiluri de snowboarding – care e cel mai potrivit pentru tine?

Când vine vorba de locul pentru snowboarding, fiecare are propriile preferințe. În ceea ce privește stilurile, este important să identifici ce ți se potrivește. Dacă încă nu te-ai apucat de acest sport, o să trebuiască să alegi unul sau mai multe pe care le consideri adecvate pentru tine.

Important e să folosești echipamentul potrivit și să alegi un nivel de dificultate pentru pentru tine. Există o grămadă stiluri de snowboarding pentru începători, ca să te bucuri cât mai mult de noul sport.

Dacă nu ești începător, e indicat să-ți definești stilul înainte de a alege să-ți iei alt echipament. Poate vei descoperi că nu-ți place așa mult, după ce ai cumpărat deja tot ce aveai nevoie. 

Cuprins

1. Stiluri de snowboarding pentru începători

2. Stiluri de snowboarding pentru cei experimentați și pentru competiții

1. Stiluri de snowboarding pentru începători

Poate te întrebi de ce e neapărat nevoie să alegi un stil. Nu ar fi mai bine să experimentezi până găsești ceva care îți place? Motivul e că trebuie să îți alegi echipamentul potrivit pentru ce urmează să faci. Ce board, boots și legături de snowboard îți iei depinde de ce vrei să faci și de ce zonă a muntelui alegi.

De exemplu, dacă vrei să stai mai mult în snow park, nu ai nevoie de un board rigid, care a fost făcut să fie folosit ca all-mountain board. Dacă faci multe trick-uri, placa nu o sa fie bună și dacă vrei să faci backcountry freeride.

Stilul Freeride 

Freeriding snowboarding înseamnă să folosești tot muntele și să te dai cum vrei, cu oricât de multe trick-uri. Unii se dau și pe pârtie și off-piste, și fac multe trick-uri.

Stilul Freestyle 

Freestyle reunește toate stilurile care se bazează pe trick-uri în snow park sau pe half-pipe. Poți să-l practici oriunde crezi că poți să te desfășori mai bine.

Stilul Alpine 

Aceasta e forma tradițională de snowboarding, care s-a dezvoltat din schiul alpin. În mod tradițional,face referire la downhill, dar de curând denumește și un stil de nișă, hardboot snowboarding. Legăturile se lasă puțin mai în față, iar corpul și umerii sunt și ei în față, nu paraleli cu board-ul.

Stilul All mountain

All mountain se referă mai mult la tipul de board-uri, nu neapărat la stil. Acestea sunt potrivite pentru toate condițiile, pentru că nu sunt specializate pentru un anumit stil. Totuși, nu sunt recomandate în snow park.

2. Stiluri de snowboarding pentru cei experimentați și pentru competiții

Dacă ești experimentat, poți să alegi un stil mai interesant de snowboarding, în caz că te-ai plictisit de cele de mai sus. Iată câteva dintre cele mai cool din care poți alege.

Stilul Half-pipe

Acesta este unul dintre stilurile de concurs, fiind cel mai ușor de recunoscut. Snowboarding halfpipe e folosit mult la Jocurile Olimpice sau X-Games și este foarte impresionant pentru spectatori. 

Acest stil înseamnă să te dai pe half-pipe și să faci trick-uri spectaculoase.

Stilul Big mountain

Big mountain implică faptul că muntele trebuie să fie abrupt și periculos. Un exemplu de boarder big mountain e Jeremy Jones, care s-a dat în Himalaya la competiția Freeride World Tour, care e considerată ca făcând parte din această categorie. 

Acest stil se practică de obicei în backcountry, în locuri unde se ajunge cu elicopterul sau după un urcuș îndelungat. 

Stilul Slopestyle

Slopestyle poate fi considerat un stil care face parte din freestyle. Acesta implică să te dai pe o pârtie cu obstacole: rails, jumps și altele. La competițiile, scorul se obține pentru calitatea, amplitudinea și originalitatea trick-urilor. 

Stilul Jibbing

Jibbing snowboarding e o formă de freestyle și înseamnă să faci trick-uri pe rails, bușteni, bănci, beton, pietre și altele, lista e infinită. E vorba de obiecte care sunt periculoase dacă te lovești de ele, așa că și rănile sunt numeroase. 

Stilul Splitboarding

Acesta e un stil relativ nou, care e destul de popular. Se folosesc plăci de snowboard care pot fi împărțite în două bucăți, pentru a avea două schiuri. Splitboard-ul are niște skin-uri în partea de jos, cu ajutorul cărora poți să mergi schiind în backcountry.

Stilul Big air 

E vorba despre un stil de competiție, în care trebuie să faci sărituri de snowboarding tari, de pe un kicker foarte mare, pentru a ajunge „big air”. Nu e recomandat pentru începători.

Stilul Freecarve 

Freecarve e o formă de snowboarding pentru curse, care înseamnă că trebuie să treci cât de repede poți printre obstacole. Caracteristic e și faptul că se folosesc niște boots de plastic tare, ca pentru schi, pentru că e o variantă pentru hardbooting snowboarding.

Stilul Bordercross

Acest stil mai e recent și a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă în 2006. În Bordercross, riderii se întrec pe o pistă asemănătoare cu cea de motorcross, pe care sunt o mulțime de obstacole care creează riscul de ciocniri între competitori.

Stilul Snowboard Racing

În acest caz, riderii se dau downhill pe un traseu cu mici „porți” – acestea constau în stâlpi care fixează un panou în formă triunghi cu laturi inegale. Competitorii trebuie să treacă numai prin latura scurtă a porții. 

Acestea sunt câteva dintre tipurile de snowboarding din care poți alege. Unele sunt mai grele, de competiție, și presupun acrobații de snowboarding spectaculoase. Mai sunt și unele pe care să le încerci dacă ești începător, ca să ai o experiență cât mai tare pe pârtie și off-piste.

Sursa foto: Storyblocks.com

Lasă un răspuns