Sporturi extreme pentru copii

Dacă tânărul sportiv din viața ta își dorește altceva decât terenul de fotbal sau pista de atletism, există o mulțime de activități de explorat, care nu sunt atât de tradiționale. Sporturi alternative, cum sunt alpinismul, skateboarding-ul sau parkour-ul pot aduce copiilor multe beneficii fizice și psihice.

Dacă puștiul caută senzații tari și preferă ceva diferit față de activitățile obișnuite, citește în continuare pentru a afla mai multe despre sporturile extreme pentru copii.

Cuprins

1. Importanța sportului pentru copii

2. Sporturile extreme pentru copii

3. Este sigur pentru copii să practice sporturi extreme?

4. Top sporturi extreme practicate de copii

1. Importanța sportului pentru copii

Importanța sportului pentru copii

Datorită popularității și a fundamentului bazat pe valori pozitive, sportul este cu siguranță unul dintre cele mai grozave lucruri inventate de om. De asemenea, este un instrument care te ajută să-ți depășești limitele.

Pe cât de benefic este pentru adulți, pe atât este și pentru copii, existând atât sporturi pentru copii timizi, cât și sporturi pentru copii hiperactivi. Iar dacă un părinte se întreabă care dintre sporturile extreme sunt sporturi pentru fete, răspunsul este: “oricare”. Pentru că, prin participarea la activități sportive, cei mici dezvoltă abilități fizice, își fac prieteni noi, se distrează, învață să fie adevărați team players și să joace fair, capătă încredere în forțele proprii și multe altele.

Nu există nicio modalitate mai bună decât sportul pentru a dezvolta trăsături pozitive ale caracterului. Iată care sunt beneficiile ce rezultă din practicarea lui de către copii:

  • Caracterul și principiile morale sunt schițate printr-un joc fair-play. Mai mult, sporturile practicate de copii pot fi o sursă de inspirație și pentru ceilalți. 
  • Sportul le permite să-și facă prieteni.
  • Sportul aduce oamenii din întreaga lume la un loc. Acesta devine un stil de viață, iar cei care îl practică devin parte a unei comunități.
  • Munca în echipă și interacțiunea între copii se vede cel mai bine în sport. Cei mici înțeleg cum funcționează o echipă.
  • Văd competițiile drept oportunități de a învăța din succesul sau din eșecul lor. În plus, dacă nu le iese o schemă, acest lucru îi va motiva să muncească și mai mult data viitoare.
  • Învață să respecte regulile, colegii și adversarii.

2. Sporturile extreme pentru copii

Sporturile extreme pentru copii

Lumea așa-numitelor sporturi extreme continuă să crească în popularitate.

Unii copii sunt încântați când “dau talpă” pe skateboard, altora le place să pedaleze biciclete sau să-și petreacă întregul weekend învățând noi trick-uri pe role.

Pentru mulți copii, jocurile tradiționale de echipă înseamnă mult antrenament, reguli, presiune și competiție cu alții. Astfel, este ușor de observat de ce unii sunt atrași de individualitatea și libertatea atletică, care sunt caracteristici ale sporturilor extreme.

Desigur, copiii preferă aceste activități și pentru că sunt cool. Și cui nu îi place să fie cool? Spre exemplu, snowboarding-ul, fratele rebel al schiului, a devenit foarte popular și considerat foarte la modă de întreaga planetă. Dacă îl combini cu expunerea mediatică crescută din ultimii ani, obții o imagine non-conformistă și atrăgătoare pentru oricine.

Extrem sau alternativ?

Puștii de azi, care se dau pe placă de când erau de-o șchioapă, vor fi părinți care vor insufla aceste sporturi și copiilor lor.

Oamenii au făcut skydiving, au schiat, au mers cu bicicletele, au făcut sărituri și trick-uri de multă vreme. Din acest motiv, există persoane care preferă termenul de “sport alternativ” în locul celui de “sport extrem”.

Extrem sau nu, este importantă încurajarea copiilor să se exprime fizic, indiferent dacă preferințele lor în această materie sunt tradiționale sau nu. Atât sportul individual, cât și cel de echipă pot crește încrederea în sine, reduce stresul și pot îmbunătăți condiția fizică – toate acestea fiind vitale micuților și adulților deopotrivă.

Puștii care se orientează spre activități alternative sunt sportivi expresivi și cu foarte bune abilități atletice. Activitățile precum alpinismul, snowboardingul, surfingul și kiteboardingul, skateboardingul, freeride skiing-ul și mountain biking-ul (pentru a numi doar câteva) necesită skill-uri tehnice semnificative, dar și forță și rezistență.

În plus, sporturile alternative pot ajuta copiii să dezvolte calități precum disciplină, perseverență și determinare.

Teama este probabil primul motiv pentru care mulți evită să-și asume riscuri. Pentru practicanții de sporturi extreme, înfruntarea acesteia este parte din aventură.

Așadar, asigură-te că siguranța și protecția sunt pe primul plan, iar mai departe se va ocupa singur.

3. Este sigur pentru copii să practice sporturi extreme?

Este sigur pentru copii să practice sporturi extreme

Dacă cei mici fac sporturi extreme într-un spațiu amenajat special, sub supraveghere, șansele de a se accidenta sunt foarte reduse.

În unele cazuri este chiar mai sigur, deoarece poartă echipament de protecție: spre exemplu, în alpinismul de interior, copiii sunt securizați cu un ham și sub ei se află întotdeauna o saltea.

Concluzia este că accidentările fac parte din orice sport și, atâta timp cât copiii fac activități extreme într-un spațiu amenajat, sunt supravegheați și poartă echipament de protecție, scad șansele de accidentare.

  • Vorbește cu copilul despre aceste sporturi. Cei mici sunt mai curioși și au mai mult curaj decât adulții.
  • Investește în echipament sportiv special, precum căști de protecție, genunchiere, ochelari, care sunt esențiale. În afară de acestea, trebuie să investești și în echipamente entry-level pentru copii, indiferent că e vorba de un snowboard, de un skateboard, de o bicicletă sau de o placă de surf adecvată pentru înălțimea fiecăruia.

4. Top sporturi extreme practicate de copii

Există numeroase sporturi ce pot fi încercate și practicate. Mai jos poți găsi cateva dintre ele:

Sporturi de vară pentru copii

Surf

Un sport popular practicat pe apă. Cele mai bune valuri sunt cele de la ocean, dar surferii se folosesc și de lacuri și râuri, unde acestea sunt create în mod artificial. Este o activitate distractivă și provocatoare.

Kiteboarding

Acest sport poate fi practicat oriunde există apă și vânt. Kiteboarder-ul se deplasează pe apă pe o placă specială, în timp ce este tras de un kite (zmeu) activat de puterea vântului.

Skateboarding

Datul pe skateboard este unul dintre cele mai populare sporturi. Implică o mulțime de sărituri și trick-uri, adesea în skatepark, pe rampe și pe rail-uri, dar poate fi practicat și pe stradă, utilizând în mod creativ bordurile, balustradele sau scările.

BMX

BMX vine de la Bicycle Motocross. Este un sport pe bicicletă care mimează motorcross-ul. Există mai multe forme de BMX competitiv și reprezintă o activitate recreativă de care se bucură milioane de copii din întreaga lume. De curând a devenit și sport olimpic.

Sporturi de iarnă pentru copii

Sporturi de iarnă pentru copii

Schi

Vârsta ideală pentru a învăța acest sport este între 4 și 7 ani, moment la care copiii se coordonează mai bine și sunt mai puțin temători, dar pot începe deja de la 2 ani, dacă sunt motivați. Majoritatea stațiunilor pun la dispoziție pârtii pentru cei mici și oferă lecții cu instructori pentru a-i ajuta să se pună pe picioare.

Snowboarding

Similar schiului, poate fi practicat de la o vârstă fragedă (începând de la 2 ani). Schiatul pare mai ușor la început, dar durează mai mult până când copilul devine avansat, deoarece implică mai multă tehnică.

În cazul snowboarding-ului, odată ce cel mic începe să facă viraje, avansează mult mai rapid și poate deveni expert într-un timp mult mai scurt.

În plus, este o activitate de vacanță minunată și potrivită pentru orice puști.

În concluzie, sporturile extreme reprezintă activitatea perfectă și cool pentru copiii aventuroși, care nu sunt atrași de alternativele tradiționale.

Sursa foto: rawpixel.com, storyblocks.com

Lasă un răspuns