Camping – iată unde poți să campezi și de ce ai nevoie 

Nimic nu se compară cu experiența de camping. În caz că nu ai mai avut una până acum, tot ce trebuie să faci este să alegi un loc, să planifici puțin înainte și să faci rost de echipamentul corespunzător. Fă asta o singură dată și după vei deveni dependent. 

Dacă plănuiești să mergi la kilometri depărtare de civilizație, trebuie să ai grijă să ai tot ce e nevoie, ca să-ți acoperi toate nevoile. 

Sunt foarte multe locuri în România unde poți să campezi, de la locuri special amenajate pentru asta la cele sălbatice. Indiferent că vrei să mergi pe modul safe și să alegi una dintre multele destinații speciale sau vrei, mai degrabă, să trăiești experiența de camping de la zero și să-ți găsești tu propriul loc uitat de lume ca să-ți montezi cortul, trebuie să știi cum să te pregătești ca să te bucuri la maxim de zilele tale în natură.

Cuprins:

1. De ce să mergi în camping?

2. Planificarea campingului

2.1. Tipuri de campinguri

2.2. Campingul la munte, în sălbăticie

2.3. Când este cel mai bine să mergi în camping?

3. De ce ai nevoie pentru camping?

3.1. Cum alegi cortul potrivit pentru camping 

3.2. Listă de lucruri pentru camping

4. Locuri de campat la munte în România

1. De ce să mergi în camping?

De ce să mergi în camping?

Campingul poate fi o activitate minunată de weekend și nu numai. Dacă te-ai plictisit de clasicele vacanțe la hotel și vrei să experimentezi ceva cu totul diferit, atunci cu siguranță trebuie să încerci o excursie de camping, deoarece are foarte multe avantaje:

  • poți să campezi în foarte multe locuri, de la sălbăticie la campsite-uri, dacă îți dorești ceva mai safe;
  • este ieftin ;
  • echipamentul de camping se poate găsi foarte ușor;
  • poți merge cu animalele de companie.

În camping ești înconjurat complet de natură. Respiri aer curat, te trezești odată cu rasăritul și auzi cântecul păsărelelor. Nimic nu se compară cu momentul în care te încălzești la focul aprins chiar de tine după o zi lungă de explorat în pădure.

2. Planificarea campingului

Planificarea campingului

Ca să te asiguri că excursia ta iese perfect, trebuie să o planifici foarte bine înainte. În primul rând, trebuie să stabilești unde vrei să campezi, apoi trebuie să te asiguri că ai împachetat tot ce ai nevoie, deoarece va fi destul de greu să găsești un magazin în apropiere, mai ales dacă vrei să campezi în pădure.

2.1. Tipuri de campinguri

Tipuri de campinguri

Orice experiență de camping este specială, însă, în funcție de nevoile, preferințele și capacitățile tale, poți alege varianta potrivită pentru tine. Poți campa în următoarele moduri:

  • Camping în campsite-uri. Aceasta este o variantă foarte bună mai ales pentru începători. Cu doar o simplă căutare online poți găsi o grămadă de locuri unde poți să campezi. Unele dintre ele oferă chiar și opțiunea de a închiria un cort gata montat și toate cele necesare. 

Un punct în minus aici ar fi faptul că majoritatea locurilor special amenajate pentru camping sunt poziționate destul de aproape de civilizație. Deci, dacă îți dorești o experiență veritabilă, poate că ar trebui să-ți găsești tu propriul loc de campat. Dar dacă ești la început și nu ești încă pregătit să fii pe cont propriu, atunci campsite-urile pot preveni multe dureri de cap. 

  • Wild camping. Asta înseamnă că mergi să campezi în parcuri naționale sau oriunde găsești un loc în natură. Însă, înainte să faci asta, trebuie să te informezi dacă este legal sau nu să campezi în acel loc, deoarece în unele zone poate fi periculos din cauza animalelor sălbatice sau interzis din diferite alte motive, cum ar fi protejarea naturii. 

De obicei, wild campingul este potrivit pentru cunoscători, deci dacă nu ai mai făcut asta până acum, ar fi indicat să mergi cu un prieten care știe ce face.

  • Camping încorporat într-o vacanță mai mare. Dacă îți place să planifici și urmează să ai un concediu mai lung, atunci poți organiza o noapte de camping în vacanța ta. Dacă restul grupului nu este obișnuit cu acest tip de experiență, poți campa într-un loc apropiat de hotelul sau cabana în care stați, ca să existe posibilitatea de a te întoarce ușor. Mai mult decât atât, campingul nu se face doar la munte! Dacă mergi în vacanță în Delta Dunării, cu siguranță ar trebui să ai și o experiență de camping!

2.2. Campingul la munte, în sălbăticie

Campingul la munte, în sălbăticie

Dacă te decizi să campezi în pădure, ar trebui să ții cont de câteva lucruri:

  • Verifică dacă este legal să campezi în zona aleasă;
  • Campează departe de zonele civilizate ca să nu deranjezi pe nimeni;
  • Ai mare grijă atunci când faci focul. Da, să aprinzi focul este cea mai bună parte atunci când te întorci de la o drumeție lungă și vrei să te relaxezi în camping. Însă, trebuie să verifici dacă este legal să aprinzi foc în zona respectivă înainte. Dacă nu ai voie, cel mai probabil este un motiv foarte bun pentru asta. 

Dacă vrei să campezi în acea zonă în lunile de vară, cel mai probabil nu ai voie să aprinzi un foc acolo deoarece se pot afla multe coji de copac și frunze uscate pe jos. Cu siguranță nu îți dorești să dai foc pădurii. Dacă te decizi totuși să aprinzi focul, ai grijă să nu o faci pe o suprafață prea mare și să-l stingi complet înainte să pleci sau să te retragi în cort. 

  • Curăță după tine. Încearcă, pe cât posibil, să folosești recipiente reutilizabile și să le eviți pe cele din plastic. Totuși, dacă folosești astfel de pahare sau sau ambalaje de orice fel, ai grijă să le strângi înainte să pleci. Prin urmare, lasă exact așa cum ai găsit. 

De asemenea, există reguli chiar și când vine vorba de necesități. Gândește-te cum procedează animalele atunci când fac asta și încearcă să faci la fel. Prin urmare, nu îți face nevoile în apropierea unei surse de apă. Este indicat să sapi o gaură micuță și să o acoperi după ce termini. Nici ție nu ți-ar plăcea să dai peste așa ceva când te plimbi prin natură. Nu uita să strângi hârtia igienică, nu are ce căuta acolo.  

  • Alege locul perfect. Ca să ai un somn liniștit, ar trebui să alegi un loc, de preferat pe o suprafață plană. Astfel, vei putea monta ușor cortul și vei putea dormi într-o poziție confortabilă. Chiar dacă în lunile calde îți dorești să montezi cortul mai degrabă la umbră, totuși este de preferat să eviți să campezi sub copaci. Dacă este cald și îți poți da seama din ce direcție bate vântul, poziționează acolo intrarea cortului pentru o mai bună ventilație.

2.3. Când este cel mai bine să mergi în camping?

Când este cel mai bine să mergi în camping

În general, este indicat să mergi la camping vara, primăvara sau toamna devreme, pentru o experiență mai comodă. Însă este posibil să mergi și iarna. În cazul în care vrei să campezi iarna trebuie să fii mult mai atent decât atunci când mergi vara:

  • Ar trebui să folosești un cort „4 sezoane” ca să poți să fii ferit de frig și de ninsoare.
  • Alege un sac de dormit de iarnă și saltele izopren.
  • Nu uita de lopata pliabilă ca să poți netezi terenul înainte să montezi cortul.
  • Trebuie să te îmbraci mai gros, în straturi. 
  • Va trebui să ai mai multă mâncare la tine și să ai grijă să iei gustări de mai multe ori pe zi. Mâncarea trebuie să fie nutritivă și bogată în calorii, deoarece pe timp de frig corpul consumă mai multă energie ca să-și păstreze temperatura la nivel normal.

3. De ce ai nevoie pentru camping?

De ce ai nevoie pentru camping?

Pregătirea bagajului este un proces vital înainte de orice tip de călătorie. Totuși, atunci când vine vorba de camping, toate lurcrurile tale vor atârna de spatele tău, la propriu. De aceea, trebuie să ai grijă să împachetezi inteligent și ar fi ideal ca rucsacul sau husa în care se află cortul să nu adauge greutate. 

Un principiu comun pentru împachetarea celor necesare pentru camping este să obții o linie fină între a fi precaut, a adăuga ceva ce nu ești sigur că vei avea nevoie neapărat, dar care îți poate salva viața (cum ar fi medicamentele și trusa de prim ajutor) și a te rezuma la strictul necesar ca să nu cari greutate aiurea. Într-adevăr, este un paradox, însă, odată ce înțelegi și îți faci o listă clară cu ce ai nevoie, nu va mai fi atât de complicat. 

Un alt principiu important este să nu fii zgârcit în ceea ce privește echipamentul de camping de calitate. Chiar dacă prețul este mai mare, cu siguranță merită investiția din moment ce un cort și un sac de dormit de calitate te vor scuti de cheltuielile de cazare, dacă vei hotărî să campezi mai des. Chiar și dacă mergi în camping o dată pe an sau o dată la doi ani, un echipament de calitate îți va oferi siguranță, un lucru de care vei avea nevoie atunci când înnoptezi departe de civilizație.

3.1. Cum alegi cortul potrivit pentru camping

Cum alegi cortul potrivit pentru camping

Dintre toate elementele unui echipament de camping, cortul este unul dintre cele mai importante. Încearcă să investești într-un cort de calitate. 

Corturile se pot alege după foarte multe considerente, însă nevoile fiecăruia sunt diferite. Există mai multe tipuri de corturi:

  • cort de tip tunel;
  • cort în formă de A;
  • cort pentru familie;
  • cort cabină;
  • cort piramidă;
  • corturi cu mai multe camere;
  • corturi instant;
  • corturi gonflabile;
  • corturi rucsac;
  • corturi militare;
  • corturi de plajă; 
  • cort pentru x număr de persoane;
  • cort 4 sezoane.

Prin urmare, ca să alegi cortul perfect pentru tine, ar trebui să-ți pui câteva întrebări:

  • Câți oameni vor sta în cort?
  • Vrei să campezi numai pe vreme bună sau dorești un cort care să suporte vântul excesiv sau zăpada?
  • Prioritatea ta este spațiul (cât de mare va fi după ce va fi montat) sau greutatea cortului?
  • O să fie cald sau frig? Ai nevoie de ventilație extra?
  • Îți dorești cortul doar pentru dormit sau dorești un spațiu mai mare unde poți să și gătești sau să faci diferite alte activități?
  • Care este bugetul tău?

3.2. Listă de lucruri pentru camping

Listă de lucruri pentru camping

Iată ce nu trebuie să uiți acasă înainte să pleci în camping:

  • cortul;
  • saltea sau sac de dormit;
  • apă (de preferat nu în sticle de plastic și cât mai multă, cel puțin 3 litri în funcție de cât urmează să stai și dacă știi că vei găsi sau nu surse naturale de apă în pădure);
  • lanternă și alte surse de lumină pentru cort;
  • echipament de gătit (plită, oale, ustensile de gătit);
  • perne (poți cumpăra perne speciale pentru camping sau poți folosi hainele tale într-o geantă uscată pe post de pernă);
  • haine potrivite pentru diferite condiții meteo;
  • telefon mobil (pentru navigare și pentru comunicare);
  • trusă de prim-ajutor;
  • mâncare cât mai nutritivă și depozitată în ambalaje biodegradabile, ca să te asiguri că nu lași mizerie și nu poluezi natura.

4. Locuri de campat la munte în România

Locuri de campat la munte în România

Există foarte multe locuri unde poți să campezi în România, atât campsite-uri cât și în sălbăticie. Totuși, primele sunt mult mai accesibile decât cele din urmă. Prin urmare, dacă îți dorești o experiență unică la munte cu cortul și nu știi de unde să începi, iată câteva idei de destinații:

  • Culmea Oslea, Munții Vâlcan;
  • Munții Vrancei;
  • Valea Cernei;
  • Buila Vânturarița;
  • Poiana Pelegii, Retezat;
  • Glăvoi, Apuseni;
  • Cheile Nerei;
  • Șaua Gărgălău, Munții Rodnei;
  • Golul Roibului, Munții Vrancei;
  • Lacul Bucura, Munții Retezat;
  • Poiana Beletina, Munții Mehedinți;
  • Lacul Iezer, Munții Iezer-Păpușa;
  • Lacurile Urlea și Călțun, Munții Făgăraș.

Cu alte cuvinte, campingul este o experiență extraordinară pe care o poți face, atât singur, cât și cu prietenii și cu familia. Odată ce ai încercat, cu siguranță vei deveni un fan. Tot ce trebuie să faci este să investești într-un echipament corespunzător, să iei la tine tot ce îți trebuie și să strângi în urma ta. 

Sursă foto: Pexels.com

Lasă un răspuns