Alegerea plăcii de snowboard în funcție de înălțime și de alte caracteristici biometrice

Există o mulțime de informații pe internet despre snowboarding și alegerea plăcii în funcție de mai mulți factori pornind de la înălțime, margini, lățime – iar găsirea uneia potrivite poate părea o sarcină dificilă uneori. 

Chiar dacă ești la achiziția primei tale plăci de snowboard sau deja ai schimbat mai multe de-a lungul experienței tale de rider, chestiile esențiale pe care trebuie să le reții pentru a alege una potrivită se pot reduce, în mod esențial, la trei elemente: lungimea necesară, lățimea optimă și tipul de teren pe care ai în vedere să te dai cu ea. 

Restul detaliilor sunt utile în configurarea modelului perfect care îți va da șansa trecerii la un nou nivel al experienței pe pârtie.

În acest articol vei afla câteva detalii despre elementele de care trebuie să ții seama în alegerea plăcii de snowboard în funcție de constituția și înălțimea corpului tău.

Cuprins

1. Importanța alegerii lungimii plăcii de snowboard în funcție de înălțime

2. Lungimea plăcii de snowboard alături de alte caracteristici esențiale pentru o experiență perfectă de riding 

1. Importanța alegerii lungimii plăcii de snowboard în funcție de înălțime

Cum să alegi o placă de snowboard? Având în vedere imensitatea ofertelor, de multe ori poate părea dificil să distingi, cel puțin pentru cei neinițiați, altceva în afara elementelor grafice cu care sunt decorate majoritatea modelelor. Nu este surprinzător, deci, faptul că o mare parte din întrebările adresate motoarelor de căutare online de oriunde din lume sunt referitoare la modul perfect de alegere a unui model cât mai bun.

Întrebări precum ”Ce placă de snowboard să cumpăr?” sau ”Am 1.78 m înălțime și 84 kilograme – ce model să iau pentru freeride?” și enorm de multe variante ale acestora sunt adesea uzuale în lumea online a snowboardingului.

Majoritatea celor aflați la început se leagă de lungimea plăcii ca și când ar fi unicul element care contează pentru a alege cel mai bun model. Direcția căutărilor nu este greșită, deoarece acest parametru este unul din cei mai importanți, dar și mai ușor de evaluat vizual, dar principala preocupare ar trebui să fie totuși cea legată de preț.

Atunci când vrei o placă snowboard de calitate, primul lucru pe care trebuie să-l sesizezi când o ții în brațe este greutatea acesteia. Dacă vrei un pont, ar trebui să reții că cele mai bune modele sunt fabricate din materiale sofisticate la bază și cu tehnici de construcție care duc la o reducere a greutății dar cu menținerea solidității și flexibilității acestora. 

Astfel, dacă vrei să fii sigur că ai ales bine, merită să investești într-o placă ușoară deoarece va fi mai simplu să poți sări cu ea, să faci trick-uri și, desigur, ceea ce e și mai important, mai ușor de cărat la deal, mai ales în zonele unde nu există teleski. 

Revenind la dimensiuni, aici este vorba mai mult de o chestiune științifică și nu ar trebui să te iei după sintagmele ”folcloristice” care susțin că placa de snowboard perfectă ar trebui să aibă o înălțime care să-ți ajungă între bărbie și nas. Chestia asta nu are o susținere logică și nici una fizică. 

Trebuie să reții că o placă de snowboard scurtă este manevrabilă și răspunde mai bine la comenzile de întoarcere iar una mai lungă este mult mai stabilă la viteze mari și nu va avea tendința să se desprindă de sol și să se clatine atât de mult deoarece are o suprafață mai mare în contact direct cu zăpada. De aceea, alegerea lungimii plăcii depinde foarte mult de greutatea corporală pe care o ai, dar, nu în ultimul rând, și de stilul cu care te vei da mai mult. 

2. Lungimea plăcii de snowboard alături de alte caracteristici esențiale pentru o experiență perfectă de riding

De exemplu, dacă ești adeptul freeriding-ului, ar trebui să te gândești la o placă ceva mai lungă, deoarece îți va da stabilitate și viteză mai mari. Atunci când îți place mai mult freestyle-ul, trebuie să te uiți după modele mai scurte cu care vei face spin-uri mai ușor și care au o manevrabilitate ridicată pe terrain park sau chiar la half-pipe. 

Site-urile producătorilor de echipamente snowboard prezintă, de regulă, toate detaliile produselor și la fiecare placă vei găsi tabele cu greutatea riderului corelată cu lungime plăcii. Ca exemplu, dacă e să ne gândim doar la Burton Custom, un model all-mountain consacrat, poți vedea, pentru orientare, tabelul de mai jos:

Lungimea plăcii (cm)Greutate rider (Kg)
15054-82
15668-91
15868-91
162W82-118+
166W82-118+

După cum se poate vedea, tipul corpului riderului este esențial în alegerea corectă a lungimii plăcii. Mai trebuie să reții că există un raport direct și între greutatea pe care o ai și rigiditatea modelului pe care te vei da. 

Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este numărul pe care îl ai la picior, deoarece și lățimea modelelor are efecte în manevrabilitate pe pârtie. De aceea, trebuie să acorzi mare atenție și la dimensiunea pe care o ai la snowboard boots deoarece influențează lărgimea plăcii pe care va trebui să o alegi.  

Așa că, odată ce ai identificat lungimea relativă de care ai nevoie, ai mai putea regla căutările tale în funcție de tipurile de ride pe care crezi că le vei face cel mai mult. Adaugă câțiva centimetri, dacă îți place să faci carving, și coborâri lungi pe zăpadă afânată în backcountry sau mai redu puțin dimensiunea dacă ai nevoie de manevrabilitate ridicată.

Așadar, alegerea dimensiunii plăcii de snowboard în funcție de înălțime trebuie să țină cont și de datele fizice și rapoartele dintre greutate și lungimea modelului, dar și de preferințele de stil ale riderului – sau chiar mai mult de acestea decât de alte criterii. 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns