Te gândești să-ți achiziționezi un snowboard pentru noul sezon, dar nu știi ce variantă ar fi potrivită? Următorul articol iți va furniza câteva detalii pentru alegerea snowboard-ului potrivit.
În primul rând, înainte de achiziția unui snowboard, ar fi bine să evaluezi nivelul de experiență acumulat, într-un mod cât se poate de obiectiv. Este bine să iei în considerare faptul că snowboard-urile pentru începători au construcții diferite față de cele pentru nivel mediu sau avansat.
Lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare pentru achiziția unui snowboard sunt atât lungimea, cât și lățimea board-ului, profilul, flexul sau forma snowboard-ului, dar și tipul plăcii.
Cuprins:
- Lungimea snowboard-ului
- Tipuri de plăci snowboard
- Profilul snowboard-ului
- Lățimea snowboard-ului
- Forma plăcii de snowboard
- Flexul snowboard-ului
1. Lungimea snowboard-ului
Pentru a alege dimensiunea potrivită pentru snowboard trebuie ținut cont în primul rând de recomandarea producătorului. Astfel pentru modele diferite ți se vor recomanda lungimi diferite în funcție de construcția și portanța snowboard-ului. Este posibil ca în cazul anumitor modele, să fie potrivite 2 dimensiuni de snowboard. În cazul acesta poți opta pentru dimensiunea mai mică, dacă vrei un snowboard ușor de manevrat, sau pentru dimensiunea mai mare dacă iți dorești un plus de stabilitate la viteză.
2. Tipuri de plăci snowboard
Principalele tipuri de plăci de snowboard pe care le vei întâlni sunt:
- snowboard-uri all-mountain
- snowboard-uri pentru freestyle
- snowboard-uri pentru freeride
- snowboard-uri pentru powder
- splitboard-uri

Snowboard all-mountain
Cel mai utilizat și probabil cel mai versatil tip de snowboard, snowboard-ul all-mountain va performa indiferent de terenul abordat și de calitatea zăpezii: pârtie bătuta, powder, off-piste, park, slush. Geometria plăcilor de all-mountain poate fi ușor direcțională sau chiar twin iar flexul snowboard-ului se poate încadra oriunde de la moale la rigid.

Snowboard freestyle
Snowboard-urile pentru freestyle au în general o geometrie simetrică (twin), un flex care se încadrează între moale și mediu și se aleg pe dimensiuni ușor mai scurte decât în cazul plăcilor all-mountain. Snowboard-urile pentru freestyle sunt concepute cu precădere pentru snowpark, dar pot fi folosite și pe restul muntelui de către rideri care doresc o placă de snowboard jucăușă și agilă.

Snowboard freeride
Snowboard-urile pentru freeride sunt proiectate pentru a excela în off-piste, indiferent de calitatea zăpezii. Geometria plăcilor de snowboard pentru freeride este de obicei direcțională, iar flexul poate fi încadrat de obicei de la mediu la rigid.

Snowboard powder
Plăcile de snowboard concepute pentru powder folosesc geometria direcțională, au în general inserțiile pentru legături mutate spre coada snowboard-ului iar ca flex se pot încadra oriunde de la moale la rigid. Snowboard-urile pentru powder excelează în zăpadă afânată, dar pot fi folosite de obicei și pe pârtii amenajate.

Splitboard
Splitboard-urile au fost concepute pentru a facilita accesul în backcountry. Un splitboard se poate desface în două părți, care se transformă în schiuri de tură pentru urcare. Odată ajuns în vârf, poți împreuna cele două părți ale splitboard-ului pentru a cobora panta ca pe snowboard. Splitboard-ul trebuie folosit împreună cu accesoriile specifice: bețe de tură, piei de focă, legături specifice, crampoane, kit pentru avalanșă.
Splitboard-ul este ideal în cazul în care te pasionează explorarea unor zone din afara pârtiei, unde nu poți depinde de instalații (gondole, telecabine, etc)
3. Profilul snowboard-ului
Cele mai importante tipuri de profiluri pentru snowboard sunt:

Camber – probabil cel mai întâlnit profil de snowboard, profilul camber oferă precizie în viraje și în controlul cantului, fiind profilul preferat de riderii experimentați care practică carvingul la viteze mari. Profilul camber este util și cazul snowboard-urilor mai moi, de freestyle pentru asigură un ‘pop’ excelent și control pe elementele din snowpark. Trebuie luat în considerare când alegem snowboard-ul că profilul camber oferă precizie, dar este și cel mai puțin iertător profil.

Pure-Pop Camber – folosește aproximativ 70% din lungimea unui camber clasic, combinat cu zone plate / flat și cu ‘rocker’-e la extremități. Practic acest profil combină precizia camber-ului cu toleranța oferită de zonele flat și rocker fiind o alegere foarte bună atât pentru riderii pasionați de freestyle.

Flying V – combină zone de camber prezente sub inserțiile pentru legături, cu zone de rocker între legături și spre extremitățile snowboard-ului. Nasul și coada plăcii sunt ridicate de pe zăpadă, asigurând astfel un ‘ride’ iertător și portanță foarte bună în zăpadă afânată. Profilul camber existent sub ambele inserții pentru legături asigură controlul cantului și ‘pop’ fără a sacrifica caracterul jucăuș al plăcii.

Flat Top – permite snowboard-ului să se așeze plat pe suprafața de rulare, având câțiva milimetri de rocker la ambele capete. Profilul Flat-Top este combinația perfectă între stabilitatea și precizia camber-ului și toleranța dată de rocker-ul existent la capete. Pe lângă faptul că se comportă bine atât în powder cât și pe pârtie, profilul Flat-Top necesită foarte puțină energie pentru inițierea virajului.

Directional Camber – combină precizia camber-ului, prezent sub ambele picioare, cu toleranța și portanța dată de ‘rocker’-ul din vârf. Directional Camber este profilul ideal pentru riderii care preferă controlul oferit de profilul camber, dar au nevoie de un plus de portanță pentru powder

Directional Flying V – combină camber-ul, prezent doar sub piciorul din spate, cu un profil rocker, care începe de la vârf până în zona mediană a plăcii, pentru portanță cât mai bună și stabilitate în powder.

Directional Flat Top – combină un profil rocker, prezent de la vârful plăcii până la inserția legăturii din față, cu un profil flat / plat pentru a obține cea mai bună stabilitate și portanță pe traseele cu zăpadă afânată din abundență.
4. Lățimea plăcii de snowboard

Pentru alegerea unui snowboard este bine de asociat lățimea snowboard-ului cu mărimea boots-ilor, astfel încât boot-ul să depășească reperul canturilor cu aproximativ 1-3cm. Dacă placa de snowboard este prea lată, e posibil să întâmpini dificultăți la tranziția între canturi. Dacă snowboard-ul este prea îngust, ai șanse mari ca la carving să atingi zăpada cu vârful sau cu călcâiul boot-ului, ceea ce poate provoca pierderea controlului pe placă.
5. Forma plăcii de snowboard
Snowboard-urile pe care le vei întâlni pot avea următoarele forme:
- Directional – forma direcțională este preferată pentru carving și pentru freeride
- Simetric (twin) – forma twin va permite snowboard-ului să funcționeze la fel, indiferent de piciorul pe care îl folosești în față. Din aceasta cauză snowboard-urile twin sunt populare în rândul pasionaților de freestyle.
- Directional twin – este forma cea mai răspândită în cazul snowboard-urilor all-mountain, fiind ușor de folosit atât pe pârtie, cât și în snowpark
6. Flexul snowboard-ului
În alegerea plăcii de snowboard trebuie ținut cont și de flex. Astfel, un flex moale este de recomandat începătorilor și pasionaților de freestyle, deoarece permite un control foarte facil al plăcii. Un flex rigid este de recomandat riderilor experimentați, deoarece oferă stabilitate foarte bună la viteza mare.
Sperăm ca informațiile cuprinse în articolul de mai sus să te ajute în a alege snowboard-ul potrivit.
Sursa foto: burton.com, boarders.ro